Всички сме запознати с удобствата, които финтех компаниите, като Revolut, предлагат.

Сред тях са и незабавните парични преводи, които ни дават нужната гъвкавост, за да можем да се разплащаме в рамките на секунди.

Сега тази функционалност вече е налице и в банковия сектор като началото постави лидерът в незабавните плащания в България - TBI Bank.

На 22 ноември в 10:14:13 часа клиент на банката успешно извърши първото незабавно плащане чрез програмата Blink на Националната картова и платежна схема (НКПС), част от БОРИКА АД.

Услугата вече е достъпна за всички клиенти на TBI като това, което им позволява е да изпращат и получават до 30 000 лв. само за секунди към сметки в останалите банки, които са част от схемата. Тази услуга ще бъде достъпна постоянно – 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

Това е поредната стъпка, която банката предприема като част от своята дигитална трансформация и още едно решение, което улеснява ежедневните банкови нужди на клиентите.

Предимствата, както за крайния клиент, така и за търговците са редица. От една страна, потребителят ще може в реално време да заплати разходи като наем, битови сметки, онлайн покупки, да направи превод до приятел или роднина и редица други много по-бързо и удобно от преди.

От друга, търговците могат да получат мигновено заплaщанията от клиенти, увеличавайки своята разполагаемост с финанси. От това предимство биха имали полза и всички малки и средни бизнеси, които често трябва да покрият предварителни разходи за материали като така те ще получат сумата от клиента си мигновено.

Като силно регулирани институции, банките ни осигуряват нужната сигурност и спокойствие, когато осъществяваме парични преводи. Сега, в допълнение на това, ще разполагаме и с бързина и гъвкавост, срещани по-скоро във финтех сектора. Като компания с фокус върху предоставянето на иновативни решения, TBI отново се доказа като лидер в незабавните плащания в България.

Този ход следва миналогодишния, когато те станаха първата и единствена банка в Югоизточна Европа, която се присъедини към SEPA Instant – разплащателна схема за незабавни преводи в евро в рамките на Европейския съюз и Европейската икономическа зона.

Година по-късно TBI все още e единствената банка в България и продължава напред като осигурява подобна услуга за парични преводи и в лева чрез програмата Blink на НКПС. От банката споделят, че както евровите, така и левовите незабавни плащания ще станат част от дигиталното портфолио на TBI, както и във важна част от ежедневните банкови нужди на клиента.

„С много труд и отдаденост от целия екип на TBI, приключението Blink за нас започна преди 5 месеца, когато станахме първата напълно оборудвана банка за незабавни плащания и очаквахме колегите от другите банки също да се включат“, сподели Елмаз Исмаил, ръководител отдел „Разплащания“ в TBI Bank.

„Радваме се, че след като се погрижихме целия процес по незабавни парични преводи да бъде гладък, безопасен и бърз, сега съвместно с екипа на Схемата и БОРИКА можем да осигурим на клиентите си тази услуга, която досега бе налична единствено при финтех компаниите.“

„Осигуряването на незабавни плащания за българските потребители е огромна крачка в развитието на целия банков сектор в страната. Радваме се, че екипът на TBI Bank се включи с такова желание и професионална експертиза в схемата и толкова бързо успя да се оборудва технически, за да може да предостави тази услуга на своите клиенти. Blink е тук, за да осигури на българите едно съвсем ново ниво на бързина, удобство и сигурност при паричните преводи между различни банки, каквото досега липсваше на българския пазар“, допълни Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА.

Всички клиенти на TBI Bank могат да се възползват от услугата за незабавни плащания към банките, които са се присъединили към схемата Blink. Към момента процесът се извършва през офис на банката, но от TBI споделят, че най-скоро това ще бъде възможно и през техните онлайн канали.

Също така се очаква в следващите месеци още банки да се включат в схемата, разширявайки възможностите за клиентите.