В момента ставаме свидетели и на много възможности, и на предизвикателства за бизнеса. Ние развиваме стратегия си за дигитализация от няколко години, но по време на пандемията от COVID-19 видяхме как процесите се "забързват". Това заяви Денис Бродски, Chief People Officer в TBI Bank, който взе участие във второто издание на форума Digital Trends.

Според него се е променил балансът във взаимоотношенията между работодателите и служителите, които, от своя страна, сега са в позиция да изискват много повече от компаниите по отношение на работните условия - гъвкаво работно време, пренастройване на работните ангажижменти спрямо личните нужди и т.н.

Бродски сподели още, че в новия режим на работа, производителността всъщност се е повишила.

“Ние в TBI следим не времето за работа, а какъв е резултатът и качеството на изпълнените задачи“, допълни той.

"В момента, в който дадеш на хората свобода да решават как да приоритизират работата си, да подреждат ангажиментите си и успееш да изградиш доверие между мениджърите и служителите, тогава нещата процъфтяват. Ние видяхме, че някои задачи, които преди отнемаха месеци, сега приключват за няколко седмици. Въвеждането на нови продукти на пазара вече може да се случи и в рамките на един месец, докато преди това понякога отнемаше година. В този процес хората оценяват много свободата си и гласуваното им доверие – всички имат лична отговорност и знаят, че тяхната работа пряко влияе на развитието на бизнеса", каза още Бродски.

По думите му някои екипи в момента се чувстват по-сплотени отколкото преди пандемията.

„Факт е, че много повече оценяваме човешкия елемент и като че ли се опознаваме повече помежду си като личности в този контекст“, коментира Бродски. В същото време, той споделя, че нищо не може да замени физическия човешки контакт и че определено се усеща неговата липса в работните взаимоотношения. В крайна сметка, обаче, остава въпросът дали човек само ще се оплаква от това, че нещата не са перфектни или ще приеме промяната и ще се адаптира към нея.

"България напредна много през последните 10 години. Българите искат да се върнат тук. Нагласата, че вече можеш да работиш отвсякъде не важи само за компаниите у нас, но и за цяла Европа. Процесите за управление на персонала се адаптират и вече всяка компания може да стане глобална. В следващото десетилетие това ще промени много тенденции. Ще даде възможност да се завърнем към корените си, емигрантите ще могат да се приберат у дома, докато продължават да работят за чуждестранни компании", коментира той.