Дронамикс Кепитъл ще се превърне в шестото дружество, което ще набира капитал на Пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market).

Преди това същото направиха Биодит, Импулс I, Син Карс Индъстри, Инфинити Капитал и Смарт Органик.

Вчера мениджмънтът на Дронамикс Кепитъл презентира компанията, както и предстоящото първично публично предлагане пред инвеститори. Ето и акцентите от презентацията:

Компанията

Дронамикс Кепитъл ЕАД е специално създадено дружество с цел да се предостави достъп на инвеститорите до технологичния стартъп "Дронамикс", който от 2014 г. работи по създаването на безпилотни самолети за доставки на товари. Компанията оперира паневропейска мрежа за дронпортове, която обхваща повече от 38 летища в 12 европейски държави.



Мисията на дружеството

Мисията на Дронамикс е да революционизира транспорта на стоки, като съкрати разходите и времето за доставка. За целта компанията разработва нов тип товарен самолет („Черният лебед“), който е:

  • малък, безпилотен и изключително икономичен;
  • може да транспортира 350 кг на над 2500 км;
  • спестява над 50% от нормалните разходи за дейността;
  • самолетът лети посредством щадящо околната среда гориво E10, а към 2023 г. той ще премине към абсолютно чист биоетанол;
  • лети автономно, един оператор може да наблюдава и управлява дистанционно до 10 самолета едновременно чрез сателит;
  • без нужда от специализирана и скъпа инфраструктура, за да излита и каца;
  • без нужда от товаро-разтоварителна техника за подготовка на полета.
  • Дронамикс е много повече от просто производител на транспортни самолети. Компанията планира да разполага с цялата инфраструктура за организация и изпълнение на транспортни услуги с бързината на въздушния транспорт при рентабилността на сухопътния.

    Предлагането



    От утре всички инвеститори ще могат да подават поръчки за участие в предстоящото IPO. To ще се проведе на 2 декември от 9.30 до 14 часа. Обект на предлагането са 5 334 081 акции с емисионна цена от 1.10 лева.

    За разлика от Смарт Органик, където важно беше времето на подадената поръчка, при Дронамикс Кепитъл закупените акции ще се разпределят пропорционално на общия брой подадени заявки. При положение че има заявка за двойно повече акции, то всеки от инвеститорите ще получи 50% от заявеното количество.



    Набраните средства

    90% от средствата ще бъдат инвестирани в Dronamics Global Limited – компанията-майка, под формата на стандартизирания инструмент за инвестиции в стартъпи SAFE (Simple Agreement for Future Equity), въведен от акселератора Y Combinator и наложил се като еталон във финансиранията на хиляди бързо растящи високотехнологични компании по цял свят.

    При следващия рунд на дялово инвестиране в Дронамикс този SAFE се конвертира в акции на Dronamics Global Limited на преференциална цена. С останалите 10% ще бъдат заплатени разходите по предлагането и оперативните разходи по функционирането на Дрoнaмикс Кепитъл ЕАД в дългосрочен план.



    Бъдещето IPO на световните пазари

    Съоснователят и изпълнителен директор на компанията Свилен Рангелов обяви, че до 3-5 години и в зависимост от пазарните условия компанията планира да се листне на голяма борса. Той посочи, че в момента са около 2-3 години пред конкурентите си, които наскоро са набрали сериозни суми средства.



    Сред мениджмънта на компанията личат имената на Нил Уилкс, бивш директор човешки ресурси в Nokia, Soundcloud и Amazon, Ашли Уичър, бивш директор правни въпроси в Etihad, Серджио Оливейра Е Силва, бивш оперативен директор на Gama Aviation и NetJets Europe и др.