Компанията, която управлява авторските права на британския писател Дж. Р. Р. Толкин, автор на "Властелина на пръстените", е блокирала създаването на криптовалута с неговото име, съобщава BBC.

Криптовалутата, създадена през август тази година, е трябвало да се казва JRR Token (игра на думи с името на писателя и дигиталната парична единица "токен").

На сайтовете, промотиращи валутата, пък са изобразени пръстени, хобитски жилища и магьосник, наподобяващ Гандалф от популярния фентъзи роман.

Слоганът на паричната единица пък гласи "Единствен токен ги владее", отново по аналогия с магическия пръстен на Саурон.

От организацията Tolkien Estate, която е създадена от наследниците на писателя и управлява авторските му права, обаче смятат, че криптовалутата е в нарушение на законите за интелектуалната собственост.

От организацията са подали оплакване до Световната организация за интелектуална собственост WIPO, в резултат на което създателите на JRR Token са се съгласили да платят правните разноски и да променят името на валутата.

Създателите на дигиталната парична единица са защитили тезата си с аргумента, че абревиатурата JRR означава "Journey through Risk to Reward" (в буквален превод от английски - пътешествие чрез риск до печалба) и че тя няма нищо общо с името на известния писател.

От WIPO обаче не са приели това становище и са посочили, че създателите на криптовалутата по никакъв начин не са уточнили, че името ѝ е хумористично или иронично. Според регулатора то е избрано, точно защото наподобява името на писателя. Освен това в рекламните материали присъстват много от емблематичните герои, характерни за неговите произведения.

Очарователна хобитова къща в Словения Тя е част от проект по възстановяването на древно селище

Книгите "Хобит" и "Властелина на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин са преведени на 36 езика и са продадени в над 100 милиона копия.

"Компанията, която управлява наследството на Толкин, има задължението да защитава съдържанието на неговите книги, които са обичани от милиони хора по света. В случая ставаше въпрос за грубо нарушение на авторските права с цел извличане на сериозна финансова полза", обяснява адвокатът на Tolkien Estate Стивън Майер.

Той уточни, че организацията следи отблизо развитието в сферата на криптовалутите и т. нар. незаменяеми токени (NFT) и ще реагира при всеки подобен случай.

В света на криптовалутите използването на разпознаваеми марки става все по-често срещано. През октомври дигитален токен, базиран на популярния сериал на Netflix "Squid Game", също се оказа измама и генерира загуби в размер на няколко милиона долара за хората, които са участвали в схемата.