В Гърция отново се засили имунизационната кампания срещу коронавируса след въвъждане на ограничения за неваксинираните.

Премиерът Кириакос Мицотакис отхвърли вероятността за въвеждане на локдаун.

Гръцките власти констатират засилен интерес към ваксиниране, след като въведоха ограничения срещу лицата без имунизация. Около 70 хиляди на ден си поставят ваксина, съобщават от министерството на здравеопазването, цитирани от БНР.

Гърците вече чакат на опашка на много места в страната пред центровете за ваксинация. Част от лекарите от Съвета за контрол на пандемията настояват да се въведе задължително ваксиниране и да се тестват дори хората с поставени две дози. Правителството отказа да приложи тези мерки.

Проблем пред властите в Гърция е високият брой около 570 хиляди граждани над 60-годишна възръст, които не са ваксинирани дори с първа доза.

Даваш 400 евро за фалшива ваксина. А ти слагат истинскаВ Гърция десетки хиляди антиваксъри са плащали на лекари, за да им сложат фалшива ваксина. Те взимали подкупа, но им поставяли истинска ваксина

По последни проучвания 56% от гърците са на мнение,че правителството не се справя с пандемията.

Късно снощи в Солун протестираха лекарите от държавните болници. Те настояват за незабавна мобилизация на всички медици на частна практика, както и на всички частни клиники.

От днес в десет държавни болници започва прилагането на моноклониални антитела за лекуване на пациенти с COVID.