Мексиканецът Родриго Ромеро Салдивар официално притежава най-голямата колекция от футболни топки в света. Според Книгата на рекордите на Гинес той е собственик на точно 1230 топки.

Родриго, който живее в Пуебла, Мексико, е запален фен на футбола и всичко, свързано с него. Той започва да събира своята колекция през 2006 година, когато се провежда Световното първенство по футбол в Германия.

Тогава той учи в Испания и има възможност да посети някои от мачовете. Мексиканецът признава, че всъщност е планирал своето обучение в Европа точно по този начин, за да съвпадне с Мондиала.

Първата си футболна топка Родриго Салдивар купува именно в Германия, за да може да играе с приятелите си по време на престоя си в Европа. Малко по-късно започва да попълва и колекцията си.

Много от топките в нея са закупени лично от него, а други са му подарени от близки и приятели.

Асортиментът му продължава да се увеличава, но футболният запалянко казва, че е все по-трудно да намира топки, които да отговарят на качеството и стойността на останалите екземпляри в колекцията.

Едни от първите футболни топки в сбирката на Родриго са закупени от мексикански магазини, а по-късно той започва да поръчва и онлайн от други държави.

Малък отбор ще бъде първият испански футболен клуб, който излиза на борсатаНа проведено вчера извънредно събрание акционерите на ФK Интерсити единодушно подкрепиха решението клубът да излезе на борсата


Той разказва, че футболното хоби му е дало възможност да пътува до интересни места, да се запознае с нови приятели и, в крайна сметка, да постигне рекорд на Гинес. Въпреки че притежава над 1200 топки, той има две любими.

Едната е подарък от неговата съпруга Мария Хосе и е по повод новината, че ще става баща. Тя не е част от официалната колекция, но е много скъп спомен за него. Другата е поръчана по време на олимпийските игри в Лондон през 2012 година, когато мексиканският футболен отбор печели златен медал.

Родриго Салдивар е запален по всичко, свързано с футбола и самият той играе редовно, макар и не на професионално ниво. Любимият му клуб е испанският Атлетико Мадрид и някой ден той се надява да се срещне лично с две от най-големите му звезди - Фернандо Торес и Радамел Фалкао.

Предишният рекордьор на Гинес за най-голяма колекция от футболни топки е аржентинецът Фернандо Фулини, който притежава 861 и ги събира от 1995 година.