Боят с възглавници напуска спалнята и се мести на боксовия ринг. Първият официален турнир в тази дисциплина ще се проведе във Флорида на 29 януари и ще се предава пряко в платформите за бойни спортове, предава Ройтерс.

Основният двигател на инициативата е Стив Уилямс, който отдавна искал да превърне едно от любимите си детски занимания в официален спорт. По думите му PFC (от англ. Pillow Fight Championship - Шампионат по бой с възглавници) предоставя цялата драма и напрежение, присъщи на бойните спортове, но без кървавите сцени.

"В същото време това не е просто някакво забавление, където хората се смеят и хвърчат пера. Става въпрос за сериозен спорт със силни удари, като дори възглавниците, които се използват, са специализирани", обяснява Уилямс, който е изпълнителен директор на компанията организатор на турнира.

Повечето от участниците в шампионата идват от света на бокса и MMA, но въпреки това двубоите между тях са напълно подходящи за гледане и от деца, тъй като на ринга никой няма да пострада сериозно.

"Самите атлети също не обичат да се нараняват. Много от зрителите също не обичат кървавите сцени. Искат да гледат оспорвани двубои, но без насилие", казва още Уилямс.

По думите му има много хора, които свързват боя с възглавници със спомените от детството. Според организаторите засега става въпрос за алтернативен спорт, който обаче има потенциал да се превърне в масово забавление.

"В шоубизнеса има много подобни примери. Помислете как в музиката кънтри и рап изпълнителите започнаха да правят съвместни продукции и по този начин събраха на едно място огромна аудитория. Същото нещо правим и ние, като се надяваме да приобщим широк кръг от зрители", обяснява Уилямс.

Сблъсъците от Шампионата по бой с възглавници ще се предават пряко на спортната платформа FITE.