Африканската държава Малави е помолила боксовата звезда Майк Тайсън да стане официален посланик на реколтата от канабис на страната.

Министърът на земеделието Лобин Лоу е изпратил писмо на Тайсън, в което го кани да влезе в тази роля и го информира, че промени в законодателството в Малави създават нови възможности, пише BBC.

Тайсън, който е бивш световен шампион по бокса в тежка категория, в момента е предприемач и е инвестирал във ферма за канабис в САЩ.

Този ход от страна на Малави обаче беше разкритикуван от някои, тъй като бившият боксьор е лежал в затвора през 90-те години след присъда за изнасилване.

"Малави може да не се справи сама, тъй като тази индустрия е сложна и изисква сътрудничество. Затова бих искал да назнача вас, г-н Майк Тайсън, като посланик на канабиса от Малави," пише Лоу.

От Асоциацията на производителите на канабис в САЩ сътрудничат по реализирането на сделката, обявиха от министерството на селското стопанство на Малави.

Представителят на асоциацията за Малави Уези Нгаламила е заявила пред BBC, че бившият боксьор е приел поканата и в момента има планове той да посети страната.

"Тайсън ще работи с нас," казва тя.

9 официално потвърдили звезди, че пушат марихуанаСамо Уили Нелсън може да пуши повече марихуана от мен, казва Снуп Дог

Малави легализира отглеждането и преработката на канабис за медицински цели през миналата година, но не и за лични цели.

Местното министерство на земеделието насърчава фермерите да отглеждат канабис за медицински цели, както и коноп за промишлена употреба.

Правителството се надява, че подкрепата на Майк Тайсън ще "привлече инвеститори и дори потенциални купувачи", казва говорител на министерството пред AFP.

Отглежданият в страната сорт Malawi gold е известен сред употребяващите марихуана за развлекателни цели по цял свят.

Тайсън е заявявал, че пушенето на канабис му помага да подобри психическото си здраве и да промени живота си към по-добро. Някои проучвания обаче предполагат, че пушенето на силен канабис увеличава риска от сериозни психически заболявания.