Британският финтек стартъп Thought Machine набра финансиране в размер на 200 милиона щатски долара, с което общата оценка на компанията вече надхвърля 1 милиард долара.

Основната инвестиция този път е на базирания в САЩ инвестиционен фонд Nyca Partners, който в миналото имаше дялове в Affirm и Revolut. Сред останалите инвеститори са някои от водещите банкови институции в света като JPMorgan Chase, Standard Chartered и ING, предава CNBC.

Някои от досегашните акционери в Thought Machine също увеличиха своите дялове, като сред тях са Lloyds Banking Group, Eurazeo и SEB.

Компанията е основана през 2014 година от Пол Тейлър, а софтуерните ѝ продукти помагат на банките да прехвърлят операциите си в съвременни облачни платформи. Сред клиентите ѝ вече са трезори от ранга на JP Morgan и Lloyds.

По думите на Тейлър, мисията на компанията не е лека и се нуждае от сериозни инвестиции. Приходите ѝ в момента възлизат на няколко десетки милиона долара, но финансовият ѝ резултат все още е отрицателен.

"В момента е страхотно да бъдеш предприемач, тъй като потенциалните източници на финансиране са огромни", казва още изпълнителният директор на Thought Machine.

Компанията планира да използва набраните средства за разширяване на бизнеса си в чужбина. По-рано тази година Thought Machine отвори първия си офис в Ню Йорк. В него вече работят 20 нейни служители.

Загубите на шведския стартъп Klarna нараснаха четворноПричината е, че разходите на компанията са се увеличили рязко вследствие на засилващото се търсене на услугата „купи сега, плати по-късно“


Тейлър заяви, че компанията обмисля да засили присъствието си в азиатския регион, тъй като оттам идват около 50% от приходите ѝ. В офисите ѝ по света вече работят над 500 души.

Тя е сред финтек компаниите, които не се опитват да "отхапят" парче от бизнеса на банките, а да си партнират с тях. Финансовата индустрия е изправена пред конкуренцията на дигиталните банки като Chime, Revolut и N26, което принуждава конвенционалните трезори също да предлагат на пазара собствени дигитални продукти. За целта те разчитат именно на сътрудничеството с компании като британската Thought Machine.

На въпрос дали в близко бъдеще може да се очаква IPO, Пол Тейлър отговаря, че това вероятно ще се случи след около три години.