Домакинствата в страната продължават да увеличават депозитите си в търговските банки, въпреки ниските лихви и дори наложените от част от трезорите отрицателни нива на по-големите спестявания.

Ръстът идва и на фона на рекордната за последните 12 години инфлация в страната, а, както стана ясно вчера, и най-високата в еврозоната от нейното създаване.

А, както знаем, това буквално намалява покупателната способност на парите ни.

Последните изнесени данни от Българска народна банка сочат, че спестяванията на домакинствата са достигнали 66.6 млрд. лева. Това е 19-о поредно нарастване на месечна база, като само през октомври бе отчетен ръст от 501.6 млн. лева.

Повишението от началото на годината е от 4 млрд. лева, а за последните 12 месеца се отчита ръст от 6.1 млрд. лева.

Над 80% от спестяванията на българите са в шест банкиПрез септември банките в страната са платили лихви на стойност 3.23 млн. лева спрямо 3.3 млн. лева преди месец и 4.9 млн. лева 12 месеца по-рано

Депозитите в различните валути към 31 октомври също са на рекордни нива, сочи още справка на Profit.bg. Влоговете в лева надхвърлиха 41 млрд. лева, тези в евро вече са 21.05 млрд. лева, а в други валути населението има спестени 4.575 млрд. лева.

Макар домакинствата да разполагат с 66.6 млрд. лева на депозит, тези пари носят ниски доходи от лихви. За октомври сумата е 3.456 млн. лева, а от началото на годината са натрупани 38.2 млн. лева.

Едно е ясно – голяма е вероятността от 2022 г. да отпадне данък „Лихва“, който е в размер на 8%. Именно това бе разисквано при преговорите между четирите партии, които ще се опитат да съставят кабинет. А междувременно, домакинствата увеличават ударно и вложенията си във фондове, като повече по темата може да прочетете в долната статия.

Осем български фонда с доходност от над 30% до ноемвриКъде да вложим парите си?