Очаквателното сънно безпокойство настъпва, когато човек не може да спи в нощта преди някакво важно събитие на следващия ден.

Това събитие може да породи притеснения (например изнасянето на важна презентация или предстояща операция) или въодушевление (тръгване за почивка в чужбина).

Дори и хората, които обикновено нямат проблеми със съня, може да страдат от очаквателно сънно безпокойство.

Очаквателното сънно безпокойство може да засегне тялото, като се прояви под формата на неспокойствие или усещане на дискомфорт. То може да се отрази на разума, тъй като човек може да планира прекалено много, да репетира отново и отново, да обмисля различни варианти и много други неща. В много случаи безпокойството засяга тялото и разума, което превръща спането в непостижим подвиг.

Важността на съня преди важно събитие

Когато предстоящото събитие е свързано с работата, изходът му може да зависи в значителна степен от освежаващия сън предната нощ.

Когато изнасяте презентация или се срещате с инвеститори, недоспиването може да ви попречи да си спомните важна информация, когато имате най-голяма нужда от нея. Липсата на сън също така пречи на работната памет, така че е по-вероятно да пропуснете ценни възможности да се включите с навременна забележка към крайната си цел. Лошият сън също така ще наруши консолидирането на спомените, което ще доведе до по-малко смислени изводи от преживяването.

Проучвания показват, че хората, които не се наспиват добре са склонни подсъзнателно да виждат повече “предимства ”отколкото “недостатъци." С други думи, без оптимална почивка недостатъците се минимизират, докато ползите изпъкват примамливо. В това състояние дори и хората, които обикновено обмислят нещата, размишляват по-малко. Правят се по-импулсивни избори, а решенията носят повече риск. Независимо дали се намирате на сцена или карате колега към следващата ви среща, правите важни избори, които могат да имат трайни последици.

Като коуч по съня, Кали Патрик се среща с клиенти, които изпитват страх от предстоящи събития. Те се притесняват, че може да блокират, когато се случи нещо неочаквано, пише тя в Entrepreneur.com. Обикновената реакция на подобни притеснения от страна на хора, които гонят високи резултати и от перфекционисти, е да се упражняват повече или да се подготвят по-добре, което често отнема от ценното им време за сън. Въпреки това е установено, че “ недоспиването възпрепятства когнитивната гъвкавост, което намалява способността на човек да се адаптира и да се справя страхотно в несигурни или променящи се обстоятелства.” Макар че не можем да планираме или да се подготвим за всеки непредвиден случай, сънят е най-добрият ни приятел, когато става въпрос за съсредоточена и професионална реакция.

Мозъчна мъгла? Защо не можете да мислите ясно и как да се справите с товаАко сте изпитвали затруднения да мислите ясно по време на пандемията от коронавирус, може да страдате от “мозъчна мъгла”

Не позволявайте очаквателното сънно безпокойство да бъде най-лошия ви кошмар. Ето няколко съвета за справяне с него:

1. Упражнявайте се (или планирайте) ефективно

Схващането, че “повторението е майка на знанието” отдавна присъства в нашия речник. Когато обаче се стремим към съвършенство, оказваме ненужен натиск върху себе си. Подобно на стреса, малко напрежение може да действа мотивиращо, но многото напрежение може да има обратен ефект. А напрежението е идеалната противоотрова на доброто наспиване.

Подобно на това, на което може би са ви учили - ако репетирате прекалено много, не сте продуктивни. Няма да предотвратите катастрофа, като планирате всичко, което може евентуално да се обърка. По-скоро така практикувате изкуството да се самосаботирате.

Подготвяйте се или планирайте по най-добрия начин, съобразно настоящите си възможности. Научете се да го правите ефективно. След това оставете нещата да се случват.

2. Подсилете паметта си с минали успехи

Негативните неща по природа привличат мозъка (разума) като еволюционен, защитен механизъм. Ние винаги имаме избор дали да следваме такива модели на мислене. Макар да може да има реални негативни последици, ако предстоящото събитие не мине добре, има също толкова голяма вероятност да се случи нещо наистина страхотно.

Дори и ако събитието, което ви създава сънно безпокойство, е ново или се различава по мащаби и същност от това, което сте правили преди, има вероятност да сте били в ситуация, която има известни сходства.

Обмислете приликите между вашето предстоящо събитие и друго, което вече е минало с положителни резултати. В какво сте успявали, ако вече сте се сблъсквали с подобно предизвикателство? Ако ви е трудно, помислете за това какви други роли изпълнявате в живота или за различните етапи, през които сте минали.

След това определете чувствата, които поражда това преживяване и се фокусирайте върху тях. Например гордост, радост, задоволство или увереност.

3. Възползвайте се от по-дълъг период за лягане

За да спите по-добре преди събитие, което очаквате, може те да се възползвате от по-продължителен период на лягане. Ако се упражнявате или планирате, изключете устройствата си по-рано отколкото обикновено бихте го направили.

След това си дайте възможност за малко спокойствие, както физически така и психически. Независимо дали става въпрос за молитва, медитация, или четене на книга, прекарване на време със семейството, или вземането на гореща вана, правете нещо, което ви успокоява.

Позволете на разума си да се откъсне от предстоящото събитие, приемайки, че сте направили всичко по силите си, за да си гарантирате възможно най-добрия краен резултат.

Очаквателното сънно безпокойство не трябва да пречи на дните и нощите ви. А ободряващото наспиване през нощта е тайното ви оръжие, когато трябва да бъдете на висота.