Китайската компания за споделено пътуване Didi ще отпише акциите си от фондовата борса в Ню Йорк само шест месеца след IPO-то си, съобщава CNBC. Плановете на компанията са да пусне книжата за търговия на борсата в Хонконг.

Първичното публично предлагане на Didi се проведе на 30 юни тази година, като оттогава насам пазарната ѝ капитализация регистрира спад от 44%. Към момента книжата на компанията се търгуват на ниво от 7.80 долара за брой, което ѝ дава обща пазарна оценка от 37.67 млрд. долара.

Миналата седмица акциите на Didi бяха подложени на масирани разпродажби, след като китайските регулатори поискаха от ръководството на компанията да представи план за делистване от борсата в Ню Йорк, тъй като се опасяват от изтичане на чувствителна информация.

Отписването на Didi поставя под риск дяловете на японската Softbank и американската Uber, които общо държат около 30% от капитала на китайската компания.

Акциите на Softbank поевтиняха с близо процент на борсата в Токио тази сутрин.

Стартъп, който помага на банките да се дигитализират, струва 1 млрд. долараБританският финтек стартъп Thought Machine набра финансиране в размер на 200 милиона щатски долара, с което общата оценка на компанията вече надхвърля 1 милиард долара

Didi си навлече гнева на властите в Пекин, след като реши да осъществи IPO-то си, без да вземе предвид препоръките на регулаторите за решаване на проблемите, които според тях са свързани с киберсигурността. Компанията е собственик на най-голямата платформа за споделено пътуване в Китай и съхранява личните данни на потребителите си, както и информация за техните маршрути.

Според някои анализатори, цитирани от CNBC, истинската причина е, че китайските власти не желаят местните компании да се листват в САЩ, тъй като това ги поставя под юрисдикцията на американските регулаторни институции.

През последната година много от технлогичните гиганти в Поднебесната империя попаднаха под натиск от страна на държавните институции. IPO-то на Ant Group беше осуетено, като в същото време властите в Пекин въведоха нови, по-строги регулации в областта на антимонополното законодателство и защитата на личните данни.