Британското правителство оповести допълнително затягане на мерките при пътувания. От вторник (7 декември) сутринта всички пътуващи за Обединеното кралство ще трябва да си правят тест за COVID-19. Министърът на здравеопазването Саджид Джавид обяви, че всеки над 12 години ще си прави PCR или латерален тест в рамките на 48 часа преди тръгване.

В момента от напълно ваксинираните хората се изисква да се самоизолират, докато не дадат отрицателна проба до два дни от пристигането им, припомня БНР.

Освен това Нигерия ще бъде добавена към страните от "червения списък" за Великобритания от понеделник, пристигащите от които трябва да се карантинират по хотели за 10 дни. Африиканската държава вече е вторият най-голям източник на зараза с омикрон след Южноафриканската република.

Здравният министър посочи, че стратегията на правителството, откакто бе открит новият вариант, е да се спечели време за пълното му разгадаване и да се вземат предохранителни мерки.

"Винаги сме казвали, че ще действаме бързо, ако новите данни го изискват", подчерта Джавид.

На Острова бяха регистрирани 26 нови случаи с Омикрон в събота - 25 в Англия и 1 в Шотландия. С тях общо случаите достигнаха 160.

95.5% от пътувалите българи през 3-о тримесечие не са излизали от странатаПрез третото тримесечие на 2021 г., по време на продължаващата епидемична обстановка в страната, 1 327.7 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания, сочат данни на Националния статистически институт


Представителите на авиокомпаниите и на туристическата индустрия обаче не са доволни от действията на правителството в Лондон. Ръководителят на British Airways Шон Дойл коментира, че мярката на властите "изобщо не е в крачка с останалата част на света".

"Нашите клиенти сега ще бъдат изправени пред несигурност и хаос и за пореден път това е съкрушителен удар за всеки, който работи в авиацията и туризма", смята Дойл.