Щатските власти повдигнаха обвинения на двама души за това, че са ръководили в продължение на години измамна схема с авторски права от музика, благодарение на която са се обогатили с над 20 млн. долара от YouTube, тъй като невярно са се представяли за собствениците на правата върху 50 000 песни на испански език.

Разследващите органи казват, че Хосе Теран и Уебстър Батиста невярно са представяли тяхната компания MediaMuv Inc. като собственик на правата върху огромен музикален каталог.

През 2017 г. те се свързали с мениджърска компания за управление на музикални авторски права, пред която заявили, че притежават правата върху определени музикални произведения. В някои случаи Теран и Батиста представяли подправени бележки от изпълнители, в които се твърдяло, че те притежават правата върху музиката.

Теран и Батиста подписали договори с мениджърската компания за осребряването на музиката онлайн, казват разследващите органи. След това мениджърската компания легитимирала MediaMuv през YouTube, предоставяйки й авторски права върху песните във видеоплатформата.

Представители на YouTube и адвокатите на Теран и Батиска не са отговорили на запитванията за коментар от страна на МarketWatch.

Давид Гета продаде музикалния си каталог срещу 100 млн. долараГета е една от най-големите фигури в поп и денс музиката през 21 век

През следващите няколко години Теран и Батиста неправомерно получили над 20 млн. долара плащания по авторски права от сключения договор, като те не са споделили нищо от тази сума с изпълнителите, които са автори на песните.

Когато законният собственик на правата подал жалба до мениджърската компания за нарушаване на авторски права, Теран смело настоял, че лицето няма никакви законови основания за това.

Двамата измамници получили над 100 000 долара под формата на авторски права за хитовата балада “Me Llamas” на колумбийската поп група Piso 21. Песен от 80-те години на мексиканската група Los Caminantes пък им донесла 30 000 долара.

Разследващите власти твърдят, че двамата са получили над 50 000 долара от музиката на 21 различни групи.

Според съдебните документи Теран използвал над 500 000 долара от парите като начална вноска за закупуването на къща в покрайнините на Финикс, Аризона. Двамата също така използвали 129 000 долара за закупуването на автомобили от Tesla, 93 000 долара за хибриден модел BMW от автокъща в Бевърли Хилс, и 62 000 долара за закупуването на бижута от магазин в Манхатън.

Срещу тях са повдигнати 30 обвинения в заговор, измама с финансови средства, пране на пари и тежка кражба на самоличност. Ако бъдат осъдени, двамата за заплашени да платят огромни глоби и да прекарат десетки години зад решетките.