Кметът на Рио де Жанейро обяви, че отменя новогодишните тържества, след като стана ясно, че в страната вече са потвърдени пет случая на новия варинат на COVID-19 Омикрон. Едуарду Паеш обяви решението в социалните медии.

Той обаче допълни, че все още не е взето решение за ежегодния карнавал, който по традиция се провежда през март в Рио.

„Уважавам мнението на лекарите и науката. Ето защо предлагам да отложим празненствата по случай Новата 2022 г.“, написа още той в Twitter.

„Като кмет съм много разочарован, че ще трябва да се лишим от едно от най-невероятните партита, събиращо милиони по плажовете на Копакабана, за да наблюдават фойерверките и представленията, подготвени за посрещането на новата година“, каза Паеш.

Нова статуя на Исус Христос в Бразилия ще бъде по-висока от тази в РиоИзграждането на статуята започна през 2019 г. и се очаква да бъде завършено по-късно тази година


Отмяната на празненствата не е изненада, пише Reuters. До момента пандемията е отнела живота на 615 000 души в Бразилия, което поставя страната на второ място по брой на жертвите от заразата.

Редица здравни експерти изразиха задоволство от решението на Паеш, но все пак се очаква още една среща през настоящата седмица, на която да бъде взето финалното решение.