Азиатските акции поевтиняват, а доларът запазва позиции днес, като трейдърите избягваха по-рисковите активи на фона на възобновените опасения относно COVID-19 и преди очакваните по-късно през деня данни за инфлацията в САЩ, които биха могли да зададат посоката на лихвите, определяни от Федералния резерв.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.4%, а японският Nikkei губи 0.5%.

Вчера щатският индекс S&P 500 затвори с понижение от 0.72%, а технологичният Nasdaq Composite записа спад от 1.71%. Фючърсите на S&P 500 нарастват с 0.14% по време на азиатската сесия днес.

Акциите и реагиращите добре на риска валути се представяха добре по-рано през седмицата, като азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI записа във вторник най-добрия си ден от два месеца, подпомогнат от индикациите, че вариантът Омикрон на COVID-19 може да не навреди толкова много в икономически план, колкото се смяташе първоначално.

"С приближаването към края на седмицата фактът, че Европа много по-ясно върви към локдаун, а броят на случаите в САЩ се увеличава преобърна нещата до известна степен," казва пред Ройтерс Роб Карнел, ръководител за Азиатско-тихоокеанския регион в ING.

"У инвеститорите има и една нагласа да не се излагат на прекалено много риск през уикенда. Разбира се, днес очакваме данните за инфлацията в САЩ, но мисля, че на всички ни вече е ясно, че в САЩ има инфлация," допълва той.

Какво е HR Capital и как можем да инвестираме в инвестиционната компанияКомпанията планира да разпределя 50% от печалбата си като дивидент

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ за ноември се очаква по-късно днес, а предварителните очаквания са за ръст на инфлацията до 6.8% на годишна база през октомври, според проучване на Ройтерс.

Увеличение на инфлацията над нивото от 6.2% от предходния месец вероятно ще бъде възприето като причина Фед да ограничи стимулите по-бързо и да вдигне лихвите по-скоро.

Акциите на китайския строителен гигант China Evergrande Group поевтиня с 1.5% днес, след като понижи рейтинга на компанията.

Хонконгският основен индекс Hang Seng губи 0.24%, но световните пазари не са толкова загрижени относно последните новини около сагата с Evergrande, колкото бяха преди няколко месеца.

Вчера за втори път тази година Централната банка на Китай инструктира финансовите институции да държат повече резерви в чуждестранна валута, което пазарите възприеха като опит за забавянето на поскъпването на юана напоследък.

Юанът изгуби около половин процент вчера и продължи да поевтинява днес до 6.385 спрямо долара.

Измененията при другите валут бяха в тон с цалостните нагласи за избягване на риска. Доларът запазва позиции, а еврото, което се понижи с 0.4% вчера, остава под натиск, докато австралийският долар записа лек спад.

Доходността по щатските държавни облигации се понижи леко вчера като тази по 10-годишните книжа за последно бе на ниво от 1.4888%.

Петролът също поевтинява. Цената на щатския лек суров петрол се понижи с 0.5% до 70.56 долара за барел. Брентът губи 0.47% до 74.08 долара за барел, докато златото поскъпва. Цената на метала се повиши с 0.2% до 1 777.8 долара за тройунция.