Популярният автор Робърт Кийосаки предупреди инвеститорите да се подготвят за сериозен пазарен срив и болезнен икономически спад, като даде индикации, че планира да закупи някои активи, след като цените им паднат.

"Предстоят срив и депресия," написа в Twitter авторът на "Богат татко, беден татко". "Цените на златото, среброто, биткойна и имотите ще се сринат също."

"Готов съм да купувам още злато, сребро, биткойни и имоти след срива," продължава той. "Внимавайте. Пазете се."

Кийосаки предупреждава в Twitter за предстоящ срив от повече от година, така че поредното предложение на гуруто в сферата на личните финанси, трябва да бъде разглеждано с известна доза скептицизъм, пише Insider. Трябва обаче да се отбележи, че за разлика от някои други негативно настроени анализатори, той свободно признaва, че възнамерява да се възползва от следващите разпродажби и представя всичко това освен като притеснителна вероятност и като възможност за придобиване на активи.

"Добрата новина е, че най-доброто време за забогатяване е по време на срив," написа в Twitter през юни основателят на компаниите Rich Global и Rich Dad Company. "Лошата новина е, че следващият срив ще бъде дълъг."

За разлика от инвеститора Майкъл Бъри, увековечен във филма „Големият залог“, чийто инвестиционен портфейл пострада през миналото тримесечие, тъй като и той очакваше пазарен срив, Кийосаки изглежда купува активи и при настоящите цени.

"Купувам още злато, сребро, биткойни, етер, имоти за отдаване под наем и петрол," написа той в Twitter миналия месец. "Какво купувате вие?"

Кийосаки, Бъри и съоснователят на GMO Джереми Грантъм са само някои от популярните пазарни коментатори, които предупреждават за настоящето състояние на пазарите и че балонът предстои да се спука. Инвеститори милиардери, като Лион Купърман, Стенли Дръкенмилър и Чарли Мънгър, също предупреждават, че спекулативната лудост няма да продължи дълго.