За Рей Далио биткойнът представлява дигитална версия на златото, но милиардерът цени единия актив повече7 от другия.

“Ако опрете пистолет в главата ми и кажете, че мога да избера само едно от двете, бих избрал златото,” казва Далио.

Милиардерът, който в неделя ще навърши 72 години, разкри през май, че притежава неназовано количество биткойни, след като преди това години наред изказваше опасения относно криптовалутите. Въпреки това, той не подкрепя безрезервно концепцията.

“Притежавам много малко количество биткойни. Не съм от големите притежатели,” казва Далио пред CNBC. “Има определени активи, които трябва да притежавате, за да диверсифицирате порфейла си, а биткойнът е нещо като дигитално злато.”

През 2017 г. Далио напусна поста главен изпълнителен директор на Bridgewater Associates след като превърна компанията в най-големия хеджфонд в света. Той в момента е председател на Bridgewater и главен инвестиционен директор. Миналата година пък създаде стартъп компанията за софтуер за управление на хора Principles.

Далио отдавна е почитател на златото. През 2019 г. той написа в LinkedIn, че добавянето на злато може да балансира инвестиционния портфейл, защото намалява риска и увеличава доходността. Миналата година, Bridgewater е инвестирала над 400 млн. долара в злато през второто тримесечие.

В световен мащаб централните банки в момента притежават над 35 000 метрични тона злато, или около една пета от цялото злато добивано някога, според Ройтерс. Централните банки обикновено притежават злато, за да диверсифицират резервите си и тъй като златото е ограничена физическа суровина, което позволява хеджиране срещу инфлацията.

Самият Далио каза пред Coindesk през май, че златото помага за хеджирането срещу инфлацията. Ако обаче бъде принуден да избира между злато и боткойн, той казва, че би избрал метала заради дългата му история като “средство за съхранение на богатство”.

12 цитата от легендарния инвеститор Рей ДалиоХеджфонд мениджърът е известна фигура в света на финансите, но е също толкова популярен и със своите възгледи за живота, инвестициите и много други неща

С други думи волатилността при биткойна е притеснение за Далио и дори не е единственото.

Опасения от строги регулации или нещо по-лошо

Далио смята, че има “прилична вероятност” биткойнът в крайна сметка да бъде обявен за незаконен от страна на федералното правителство. През 1934 г. президентът на САЩ Франклин Рузвелт подписва Закона за златния резерв, а държавата изкупува всичкото налично злато на твърда цена.

По онова време САЩ използва златния стандарт, а Рузвелт се надявал да подсили излизащата от Голямата депресия икономика на страната, като девалвира долара. Според Далио евентуален икономически спад или висока инфлация биха могли да предизвикат подобни действия спрямо биткойна и други криптовалути от страна на федералните правителства по света.

Далио не е единствен. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл също не е почитател на криптовалутите, като през април го определи като “средства за спекулация”. Пауъл също така сравни криптовалутите със златото, отбелязвайки, че хората отдавна дават на златото “специална стойност, която металът не притежава.”

В последните месеци и години много финансови експерти предупреждават относно волатилността при криптовалутите, препоръчвайки на хората да инвестират само пари, които могат да си позволят да изгубят. За Далио биткойнът е само малка част от неговия по-голям инвестиционен пъзел. “Мисля за биткойна само като за средство за диверсификация,” казва той. “Нямам представа дали биткойнът ще поскъпва или поевтинява. Мога да дам аргументи и в двете посоки.”

От ключово значение е човек постоянно да оценява своите инвестиции и да избягва купуването на повече от активи като биткойна, само защото временно се представя добре. “Внимавайте в какво влагате парите си и диверсифицирайте в световен мащаб,” казва той

Биткойнът се търгува на цена от около 39 000 долара, след като в средата на април достигна 63 000 долара. Една тройунция злато пък в момента струва 1 800 долара, поскъпвайки от около 1 776 за същия период.