Най-големите хеджфондове в света са генерирали най-високата си доходност за последното десетилетие, съобщава Ройтерс.

През 2020 г. водещите 20 хеджфонда по размер на активите са донесли печалба от 63.5 милиарда долара на своите клиенти.

Силните резултати се дължат на бързото възстановяване на капиталовите пазари след срива през март и април, предизвикан от избухването на пандемията от COVID-19.

Най-успешните мениджъри в топ 20 са генерирали половината от общата печалба на всички хеджфондове по света, която се оценява на 127 милиарда долара, по данни на финансовата компания LCH Investments.

Въпреки че кризата, предизвикана от коронавируса, доведе до спиране на цели сектори от икономиката и до загуби на милиони работни места, 20-те най-успешни хеджфонда подобряват резултатите си от 2019 г. с цели 59.3 милиарда долара.

Постижението е още по-впечатляващо, ако се вземе предвид факта, че печалбите на цялата хеджфонд индустрия, всъщност, намаляват спрямо отчетените през 2019 г. 178 милиарда долара.

Средната доходност на хеджфондовете през 2020 г. достига 11.6% през 2020 г., като любопитното е, че тя е по-ниска от тази на широкия американски бенчмарк S&P 500 - той добави 16% към стойността си за същия период.

Някои от най-успешните хеджфондове за последната година са Tiger Global на Чейс Коулман (с печалба от 10.4 милиарда долара), Millennium на Израел Ингландър (10.2 млрд. долара) и Lone Pine на Стив Мандъл (9.1 млрд. долара).

2020 г. далеч не беше успешна за хеджфонда на Рей Далио Bridgewater Associates, който регистрира загуба от 12.1 милиарда долара. Въпреки това фондът на Далио запазва първото място по натрупана доходност от създаването си (46.5 милиарда долара) в световната класация.

Той съществува от 1975 г. и е един от двата хеджфонда, които приключват годината на загуба. Другият е Paulson & Co. на Джон Поулсън, който спечели милиарди от инвестиции на имотния пазар след световната финансова криза.

На второ място в класацията на най-печелившите фондове от създаването си е Soros Fund Management на милиардера Джордж Сорос, който обаче вече не се занимава с управление на активи на външни клиенти.