"Кучешката" криптовалута доджкойн поскъпна рязко, след като основателят на Tesla Илон Мъск написа в Twitter профила си, че дигиталният токен ще се приема като разплащателно средство при покупка на част от сувенирите и аксесоарите на автомобилната компания.

Цената на доджкойна се повиши с цели 25% до над 21 цента за брой, като днес изтри част от печалбите и към момента се търгува на ниво от малко под 18 цента за брой.

"Tesla ще разреши покупките на някои артикули с доджкойн и ще видим как ще се развият нещата", написа Мъск в профила си в социалната мрежа.

Това ще е и първата криптовалута, която компанията ще приеме като платежно средство за продуктите си. По този начин обаче американският милиардер може да си навлече гнева на поддръжниците на биткойна, пише електронното издание Coin Telegraph.

Tesla вече обяви, че автомобилите на компанията няма да могат да се купуват с биткойни най-вече от екологични съображения, свързани с въглеродния отпечатък при т. нар. "добиване" на криптовалутата.

Според Мъск създадената на шега доджкойн, всъщност, е по-подходяща за определени трансакции от биткойна.

Илон Мъск продаде 10 млн. акции, но въпреки това има повече книжа на Tesla Как се случи това?

"Общият обем на дневните трансакции, които могат да се извършват в доджкойн, е много с по-голям потенциал от този на биткойна“, заяви още Илон Мъск.

Той не е единственият, който оценява възможностите на "кучешката валута".

Според собственика на баскетболния отбор Далас Маверикс Марк Кюбан доджкойн е много удачно средство за разплащане. Той дори нарече криптовалутата "дигитална версия на златото".