Не е тайна, че животът на кралските особи не е толкова сладък, колкото го представят приказките.

Не се изразява само в носене на красиви дрехи и корона, но и трябва да се следват строг набор от правила и традиции, които съществуват от десетилетия, ако не и от векове.

В момента в света има 26 монархии и всяко кралско семейство има различни правила и ценности.

Bright Side сравнява по какво се различават те:

Сключване на брак с обикновен човек

В исторически план не е приемливо членовете на кралското семейство да сключват брак с обикновени хора, но в наши дни това правило в много монархии е променено. Например, Кейт Мидълтън, която сега носи титлата херцогиня на Кеймбридж, е обикновена гражданка, преди да се омъжи за принц Уилям.

Това обаче не важи за Япония - там жена от императорското семейство не може да се омъжи за обикновен човек, без да се откаже от титлата си, както се случи с принцеса Мако. Освен това, ако един обикновен човек има чуждо гражданство, той трябва да се откаже от него, преди да сключи брак с кралска особа.

Сключване на брак с партньор от същия пол

Все повече държави легализират гей браковете, така че е разбираемо да се чудим дали кралските особи могат да се вричат на партньор от същия пол и дали половинката им ще стане член на кралското семейство, както би се случило с хетеросексуален партньор.

В Холандия - първата страна, легализирала хомосексуалните бракове през 2001 г., правилата за кралски особи, които участват в еднополови връзки, се промениха едва наскоро: преди това не им беше разрешено да сключват брак за партньор от същия пол, без да се отказват от кралския си статут.

Най-богатите монарси на планетатаКралица Елизабет II дори не е сред милиардерите

Не е известно дали членовете на британското кралско семейство биха могли да направят това. През 2012 г. се прави опит за създаване на законопроект, който да дава почетно звание на хора от всякакъв пол, които са сключили брак с кралски особи, но той не е приет.

Лорд Ивар Маунтбатън, братовчед на Елизабет II, който е гей и женен, често се споменава, когато се говори за еднополови бракове сред кралските особи, но той не е член на британското кралско семейство.

Докосване от обикновен човек

Всъщност, забранено е обикновените хора да докосват членове на британското кралско семейство, освен ако самите те не инициират това първи. Правилото обаче се нарушава непрекъснато, тъй като виждаме кралските особи щастливо да поздравяват знаменитости и дори фенове.

Това правило не съществува в испанското кралско семейство, където е обичайно да се целува човек по бузата. Кралските особи участват в тази културна традиция без никакви проблеми.

Редовна работа

Не е тайна, че членовете на британското кралско семейство нямат право да работят извън задълженията, които поемат с титлата си. Меган Маркъл трябваше да се откаже от кариерата си на актриса, когато беше обявен годежът й с принц Хари. Същото се случи и с Грейс Кели, която никога повече не се снима във филми, след като стана принцеса на Монако.

В Холандия кралските особи могат да работят без проблем. Крал Вилем-Александър e търговски пилот, брат му принц Константин и съпругата му също имат нормална работа, при условие че тя не пречи, в случай че „короната има нужда от тях“.

В Швеция на съпруга на принцеса Мадлен предложиха кралска титла, но той отказа, защото не иска да прекрати кариерата си. Решението му беше посрещнато без възражения или спорове.

Участие в политиката

Членовете на британското кралско семейство нямат право да участват в политиката, нито да споделят мнението си по теми, свързани с нея. Същото правило съществува и в много други страни (например Норвегия).

В Тайланд принцеса Убол обяви кандидатурата си за министър-председател през 2019 г., но бързо бя оттегли, тъй като по-малкият й брат, който е крал на страната, реши, че е неуместно. В Бруней султанът е министър-председател на страната. В Испания херцогиня Луиза Изабел Алварес де Толедо беше активно ангажирана с политически активизъм.