Една от големите таксиметрови компании в Париж G7 временно извади от употреба автомобилите Tesla Model 3 в своя автопарк след фатален инцидент с едно от превозните средства през уикенда, съобщава Ройтерс.

Според заместник-изпълнителния директор на G7 Ян Рикордел инцидентът е станал в събота вечерта с автомобил на таксиметров шофьор, който е водил семейството си на ресторант. По това време водачът не е бил на работа.

При инцидента загина един човек, а други 20 са ранени, като трима от тях са в тежко състояние. По информация на френските медии колата е блъснала велосипедист и трима пешеходци, преди да се удари в микробус.

G7 заяви, че ще спре използването на 37-те автомобила Tesla Model 3 в нейния автопарк, докато не приключи полицейското разследване по случая.

Засега от Tesla не са коментирали случая официално.

Според Рикордел шофьорът се е опитал да спре, но вместо това колата е ускорила. Към момента не е ясно дали тя е била в режим на автопилот.

"Имаме поне две различни гледни точки по темата. Засега ще спрем употребата на Tesla Model 3, докато разследването е в ход, като мярка за безопасност за нашите шофьори, клиенти и останалите участници в движението", заяви заместник-изпълнителният директор на G7.

Tesla на автопилот се блъсна в спряла полицейска колаПо-рано този месец американските власти започнаха разследване на автопилота на Tesla след поредица от сходни инциденти с паркирани коли на реда

Tesla събира подробна информация от сензорите и камерите на своите превозни средства и при предишни подобни инциденти е използвала тези данни, за да оспорва твърденията, че злополуките са причинени от технологични неизправности.

Рикордел каза, че собствениците на Tesla Model 3 в неговия автопарк ще бъдат напълно компенсирани за пропуснатите печалби по време на спирането и че компанията търси алтернативи, за да могат шофьорите да възобновят работата си за G7 възможно най-скоро.

Той каза, че компанията е в контакт с правителството, докато чака резултатите от полицейското разследване.

G7 е една от най-големите таксиметрови компании в Париж с над 9000 водачи, които са независими оператори и притежават своите превозни средства. Половината от автопарка на G7 са електрически или хибридни превозни средства, като компанията се стреми да има 100% зелен парк до 2027 г.