Инвеститорът Уорън Бъфет е избегнал опит за отвличане през 80-те години на миналия век, пише Insider.

Инцидентът извежда сигурността пред легендарния инвеститор на челно място, поради което той не пести пари за охрана, камери и качествени врати на имотите си.

В продължение на десетилетия Бъфет трупа стотици милиони долари благодарение на покупката на акции на едни от най-големите щатски компании, пише Алис Шрьодер, автор на биографичната книга "Снежната топка: Уорън Бъфет и бизнесът на живота"

Сп. Forbes включва Бъфет сред най-богатите 400 американци за първи път през 1985 г., като инвеститорът е един от 14-те милиардери в страната по онова време.

Именно това е и причината главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway да попадне в радара на престъпниците.

Синът на Бъфет похарчи 90 000 долара, днес можеше да има милиониНе съжалявам, казва Питър Бъфет

През 1987 г. двама въоръжени мъже се опитват да отвлекат Бъфет от офиса му в Омаха, Небраска. Те планирали да искат за него откуп в размер на 100 000 долара, които днес се равняват на 245 000 долара с отчитане на инфлацията.

Охраната и полицията предотвратяват отвличането, но след този случай Бъфет си слага метална врата и камера на дома и офиса си. Той категорично отхвърля възможността да наеме личен охранител, пише Шрьодер.

Всяка година от 2008 г. насам Berkshire Hathaway харчи по 339 000 долара за безопасността на Бъфет, като причината за това може би се крие в далечната 1987 г.