Известните и богатите винаги са на почит.

Това важи особено за част от милиардерите днес – Джеф Безос, Марк Кюбан, Марк Закърбърг, Илон Мъск, Бил Гейтс и други.

Не всички милиардери обаче са начело на компании, като Tesla или Amazon. Има и такива, които предпочитат да не попадат в новинарските издания, което им позволява да се наслаждават на своите богатства по по-спокоен начин.

Да, по всяка вероятност познавате компаниите, които са основали или ръководят, но имената на милиардерите по-долу не са сред добре известните не само у нас, но и в западните държави.

Нека видим топ 10 на най-потайните милиардери:

Келд Кирк Кристиансен
Компания: Lego Group
Състояние: 8.3 млрд. долара

Той по всяка вероятност е един от милиардерите, които изпитват най-голяма наслада от работата си, пише Investing.com. Кристиансен е главен изпълнителен директор и президент на производителя на играчки Lego. Днес той е третият най-богат датчанин. Компанията е основана от дядо му Оле Кирл Кристиансен.

Дейвид Мърдок
Компания: Dole Foods
Състояние: 2.3 млрд. долара

Кариерата на Мърдок наистина е доста интересна. След Втората световна война той се захваща със закусвалня, след което се ориентира към недвижимите имоти. Инвестира в жилищни и търговски имоти в Аризона, Хавай и Калифорния, след което навлиза в хранителната индустрия. Днес той е собственик на компанията Dole Foods, известна със своята марка банани, ананаси и др.

Джеймс Леприно
Компания: Leprino Foods
Състояние: 3.3 млрд. долара

Неприно и неговата компания са най-големият производител на моцарела в света. Тя се пласира по целия свят, но най-голям дял от продажбите му идват от договора на Leprino с веригата пицарии Domino’s. Компанията също така доставя моцарела на Papa John’s, Little Caesars, Hungry Howie’s, Tony’s, Tombstone, Digiorno, и Jack’s.

Алико Данготе
Компания: Dangote Cement
Състояние: 12.7 млрд. долара

Повечето от нас сигурно не са чували името на Данготе. Той притежава най-големия производител на цимент в Африка, което пък го прави и най-богатия човек на континента. Милиардерът е много популярен в Нигерия, като често може да бъде забелязан по улиците на Кано, където сам шофира своето Bugatti Veyron за 1.7 млн. долара.

Хироши Ямаучи
Компания: Nintendo
Състояние: 4.2 млрд. долара

Японският бизнесмен е една от причините Nintendo днес да е толкова известна компания. Той става нейн президент през 1949 г. и я ръководи до 2002 г., преди да бъде наследен от Сатору Ивата. Именно Ямаучи транформира Nintendo във водещ производител на видео игри, което гарантира на компанията сериозен дял от гейминг индустрията по света.

Синът на руски милиардер живее под наем и ползва метротоНе всички деца на милиардери живеят луксозен живот. Пример за това е Александър Фридман

Мурат Юлкер
Компания: Yıldız Holding
Състояние: 5.6 млрд. долара

Компанията му е най-големият производител на храни в района на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка. За него работят над 60 000 служители, а годишните продажби възлизат на над 11 млрд. долара. Юлкер държи 63% от капитала на компанията си, което го прави един от най-богатите турци.

Мария Фисоло
Компания: Ferrero
Състояние: 2.1 млрд. долара

Всички сме чували за Ferrero, която притежава брандове, като Hershey, Nutella, Kinder, Tic Tac, Mon Cheri и Ferrero Rocher. Мария Фисоло наследи компанията, след като съпругът ѝ Микеле почина. Днес тя е на 82-годишна възраст, като е един от най-възрастните милиардери в света.

Леонардо Дел Векио
Компания: Luxottica
Състояние: 32.3 млрд. долара

Компанията на Дел Векио е най-големият производител на очила и рамки за очила в света. Luxottica разполага с 8000 магазина и 77 734 служителя по цял свят. Не всичко в живота е било толкова лесно за Дел Векио. Той започва работа на 14-годишна възраст, за да помага на бедното си семейство.

Даян Хендрикс
Компания: ABC Supply
Състояние: 12 млрд. долара

Тя основава компанията за покриви ABC Supply заедно с покойния си съпруг Кенет. Вече притежава 12 млрд. долара и се насочи и към продуцирането на филми.

Рейнхолд Вюрт
Компания: Adolf Wurth Group
Състояние: 15.6 млрд. долара

Вюрт е собственик на компанията, която поема от баща си едва на 19-годишна възраст. Днес Adolf Wurth Group произвежда компоненти за автомобилната, машинната и строителната индустрии.

Днес той е на 86-годишна възраст и вече е предал бизнеса на децата си. В момента се занимава с изкуство, като се смята, че притежава повече от 18 500 картини.