Няма да има предложение от МРРБ за промяна на цената на винетките през 2022 г., обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Той обаче не скри желанието си да се въведат по-високи ТОЛ такси за тежкотоварните камиони.

"В хазната постъпват двойно повече ТОЛ такси от лекотоварни автомобили, отколкото от онези, които активно разрушават пътищата и повече цапат околната среда. Трябва да се върви към повишаване на таксите за тежкотоварните автомобили, които са символични в България, за разлика от нашите съседи и другите държави в ЕС", обясни министър Караджов, цитиран от Darik News.

Също така той обяви намерение за разширяване на обхвата към второкласните пътища за камионите.

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.Годишната винетка струва 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната – 30 лв., седмичната - 15 лв., а уикенд винетката - 10 лв.

"Например, ако един тир влезе в България през Русе, той може да отиде до Силистра, да си свърши работата и да се върне, без да стъпи по първокласен път. Ниските такси са в ущърб на нас, като държава и общество, защото всички имаме нужда от тези пари, с които да се поддържа високо качеството на пътя", изтъкна Гроздан Караджов.

По думите му какви да са новите размери на таксите и от кога да влязат в сила те ще бъде договорено след преговори с транспортния бранш. "Второто тримесечие на следващата година ми се струва една разумна дата за това", прогнозира Караджов.