Около половин милион словашки граждани на възраст над 60 години ще получат 200 или 300 евро като бонус, ако се ваксинират срещу COVID-19 преди новогодишните празници, съобщи местното радио RTVS, цитирано от БГНЕС.

В Словакия, която е с население от около 5.5 милиона души, правителството прие закон, който предвижда възрастните хора да получат по 200 евро за две дози ваксина и по 300 евро за три.

Държавата е отпуснала 279 млн. евро за този финансов стимул за пенсионерите.

Словакия е на едно от първите места по брой на новозаразените с коронавирус в Европейския съюз спрямо населението си. Въпреки това страната е на едно от последните места в общността по дял на ваксинираните.

Всеки ваксиниран пенсионер ще получи добавка от 75 леваПо 75 лева добавка към пенсиите си ще получат всички пенсионери, които се ваксинират в следващите месеци


Вчера българският министър-председател Кирил Петков обяви, че всички пенсионери, които се ваксинират в следващите месеци, както и онези, които вече са ваксинирани и са получили допълнителната бустерна доза, ще получат по 75 лева добавка към пенсията си.