В редица държави от Европейския съюз бяха предприети нови противоепидемични мерки на фона на бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон. След като отчете над 9000 заразени за денонощие, Гърция обяви, че от 3 до 16 януари ще има ограничения в работното време и в броя на клиентите в магазини и заведения.

В Швеция влиза в сила изискването всички пристигащи в страната да представят отрицателен тест за коронавирус, в това число и ваксинираните, припомня Българското национално радио.

Френските власти съобщиха, че се въвежда частично дистанционна работа за период от поне три седмици. Целта е по този начин да бъде спряна петата вълна на разпространение на COVID-19, заяви премиерът Жан Кастекс след извънредно заседание на кабинета. Той допълни, че предстоят промени, свързани със здравния сертификат.

Това изискване ще се прилага от 15 януари, ако бъде прието в парламента. В събота Франция регистрира над 100 000 случая на COVID-19 за денонощие - рекорд от началото на пандемията.

Френският премиер повтори призива към хората да си поставят бустерна доза и същевременно изрази задоволство от процента на ваксинирани в страната, който достига 78 на сто.

Пандемията увеличи хората в крайна бедност с над 100 хилядиБогатите хора стават все по-богати


По-строги рестрикции, целящи да намалят разпространението на коронавируса, влизат в сила от днес в няколко германски провинции, сред които Берлин и Бавария. Страната преминава през петата вълна на разпространение на заразата. Общият брой на заразените в Германия е вече над 7 милиона.

Арагон, Навара и Кантабрия пък са поредните испански провинции, които въвеждат допълнителни ограничения, за да се справят с новата вълна на разпространение на коронавируса. Честотата на заразяване надхвърли 1200 на 100 000 души - невиждани нива за целия период на пандемията. Общият брой на случаите в 47-милионна Испания е 3.9 милиона, а на починалите - 89 000 души.