Азия е дом на близо 60% от населението на Земята. Този континент е родното място на някои от най- ранните цивилизации в света - като Месопотамия и цивилизацията на долината на Инд, както и на революционни изобретения като барут и хартия. Дори и днес Азия не спира да ни удивлява със своите технологични и социални иновации, които за западняк може да изглеждат като нещо от футуристичен научнофантастичен филм.

Ето няколко примера за такива

1. Японски квадратни ябълки

Япония е известна с това, че превръща нашата светска реалност в нещо наистина удивително . Ябълките, които са много традиционен плод, се култивират от хилядолетия, но малко хора знаят, че съществуват квадратни ябълки. Те произхождат от Япония, където използват форми за отглеждане на ябълки в квадратна форма. Смята се, че отглеждайки ябълки по този начин, те се предпазват от болести и насекоми. Освен че има уникален вкус, крайният резултат е много приятен и изглежда страхотно в десерти и печени изделия.

2. Свети Валентин за самотни хора

Ако сте необвързани, но не искате да сте сами на Свети Валентин, трябва да посетите Южна Корея. Има отделен празник, известен като Черен ден - за необвързаните, който се отбелязва на 14 април всяка година. На този ден корейските необвързани се събират заедно, за да забравят за самотата си и да се утешат взаимно за липсата на романтични отношения, ядат ястие с юфка от черен боб, известно като Jajangmyeon.

3. Първият в света горски град

Китай е известна и като страна, която прави нещата по различен начин и често опитва нови радикални неща. Мислили ли сте някога да се преместите от голям мегаполис, за да бъдете някъде по-близо до природата? Нов град в Китай е сбъдната мечта, която съчетава най-доброто от двата свята. Люджоу, първият горски град в света, проектиран с мисъл за устойчивост.

За да се бори със замърсяването на околната среда, всяка една сграда ще бъде покрита с растения и дървета. Смята се, че те ще могат да абсорбират 10 000 тона въглероден диоксид, като същевременно ще произвеждат 900 тона кислород годишно.

4. Охлюви за лице

Ако търсите красота и грижа за кожата, в Тайланд има нова уелнес мания – терапия с охлюв за 30 долара. Според експертите, процедурата ще направи кожата ви по-мека, стегната и може да ви отърве от малките бръчки.

5. Публична дрямка

На повечето места по света спането на обществени места е недопустимо и често се свързва с бездомност. Може би вече се досещате, че нещата често са малко по-различни в Япония. За съжаление, много японци са хронично лишени от сън. Ето защо те дори имат концепция за публична дрямка, известна като inemuri .

6. Първият лекар-робот

Първият лекар-робот в света, Xiaoyi (което означава "малък лекар" на китайски), наскоро премина успешно медицински тест в Китай. Той е разработен, за да помогне на лекарите да лекуват пациентите по-ефективно. Звучи като сюжет на фантастичен филм, но не е. Роботът отбеляза 456 точки — 96 точки над необходимия изходен успех!

7. Конфитюр от сини ябълки

Ако искате да промените обичайната си закуска, опитайте от това безумно възхитително сладко от сини ябълки. С чистия си син цвят едва ли е изненадващо, че бързо се превърна в интернет сензация. Произведено в Япония, неговият отличителен цвят идва от растение, отглеждано в Тайланд, известно като анчан или пеперуден грах.