Кафето е нещо, на което трудно може да се устои.

То не само има страхотен вкус, но дава бърза енергия и колкото и да сме уморени, ни кара да се чувстваме свежи и подмладени.

Много хора смятат, че са пристрастени към кафето и не започват деня без него. Независимо дали с мляко или без, горещо или студено, кафето е любима напитка на мнозина.

Дори да сте страстни фенове и да сте опитвали много видове кафе, може би има такива, за които не знаете. Те имат страхотен вкус и са много по-скъпи от онези, които сте свикнали да пиете. Всъщност, това са най-скъпите кафета в света и очевидно има причини за високата им цена.

10. Хавайско кафе Кона (Цена: 34 долара /0.450 гр)

Това кафе предлага уникален вкус. Счита се за едно от най-скъпите в света, тъй като за направата му се използват много редки зърна. Продукцията на този вид кафе е в дефицит, затова повечето продавачи предлагат смес, която включва само 10 процента кафе Кона и 90 процента от някои евтини сортове.

Ако искате да се насладите на оригиналния вкус на хавайското кафе, тогава трябва да сте сигурни, че сте купили чисто такова.

9. Кафе Los Planes (цена: 40 долара /0.450 гр)

Култивирано от семейството на Серхио Тикас Йеес във ферма в Ел Салвадор, Finca Los Planes също е кафе, което трябва да опитате поне веднъж. През 2006 и 2011 г. то успя да спечели съответно второ и шесто място в кафе конкурса Cup of Excellence. Цената може да е висока, но напитката предлага толкова освежаващ вкус, че любителите са готови да платят, за да я пробват поне веднъж.

8. Starbucks Quadriginoctuple Frap Coffee (цена: 47.30 долара /чаша)

Това е най-скъпото кафе, което Starbuck's може да предложи. Причината да е толкова скъпо е, че се произвежда само в ограничени количества и има много ароматизирани съставки, като мока фрапучино с карамелен сладолед, ванилов чипс, ягода, двоен банан, протеин на прах, карамел, матча на прах и тиквена подправка.

Ако искате да се насладите на страхотно кафе с необикновен вкус и в същото време да се почувствате заредени с малко повече енергия, тогава тази напитка е правилният избор за вас.

7. Фазенда Санта Инес Кафе (Цена: 50 долара /0.450 гр)

Причината, поради която това кафе е толкова различно, а също и скъпо, е, че предлага сладък, плодов вкус. Отглежда се в Бразилия близо до подножието на планината Мантикера. Много хора по целия свят се възхищават на това уникално кафе и са привлечени от него заради съставките му, които включват различни вкусни плодове.

6. Jamaica Blue Mountain Coffee (Цена: над 50 долара /450 гр)

Това кафе се отглежда на височина от около 1500 м в ямайските сини планини. Тази област се отличава с обилни валежи и по този начин има достатъчно водоснабдяване. След като се оберат кафените зърна, те се обработват тук и след това се изпращат в други райони.

Това кафе е меко и не е толкова горчиво, колкото повечето други сортове. То е много известно в Япония, която е един от най-големите вносители.

5. Кафе Света Елена (цена: 79 долара/0.450 гр)

Това кафе се отглежда на остров Света Елена и самият Наполеон Бонапарт му е бил голям фен. Оттогава тази марка е много популярна. Остров Света Елена се намира на около 1200 мили от западния бряг на Африка, в центъра на Атлантическия океан.

Ето защо транспортните такси са толкова високи и това естествено се отразява и на цената на кафето. Въпреки това, тези, които го обичат, са готови да платят, защото напитката предлага висококачествен карамелен вкус с лека нотка на цитрус.

4. Копи Лувак Кафе (Цена: 160 долара/0.450 гр.)

Азиатските палмови циветки в Индонезия правят това кафе толкова скъпо. Кафените зърна биват изядени от тези животни и по време на процеса на храносмилане те ферментират. След това се отлагат в изпражненията им и оттам се събират и обработват.

Това кафе получава своя уникален и невероятен вкус поради ензимите, които се отделят от тези цивети по време на процеса на храносмилане. Ето защо това кафе се нарича цивет кафе.

3. Hacienda La Esmeralda Coffee (Цена: 350 долара/0.450 кг)

Hacienda La Esmeralda е носител на много награди за първо място в различните конкурси за кафе през последните няколко години. Отглежда се в Панама по склоновете на връх Бару под сянката на дърветата гуава. Това кафе е изключително богато на вкус и всеки любител трябва да го опита поне веднъж в живота си, за да се наслади на незабравимо преживяване.

2. Кафе Finca El Injerto (Цена: 500 долара/0.450 кг)

Това кафе е толкова скъпо, защото се прави от малки и редки зърна. Те се измиват и след това се натрошават два пъти за подобряване на качеството. Въпреки че е на толкова висока цена, то е доста търсено.

1. Черно кафе от слонова кост (Цена: над 500 долара/0.450 кг)

Подобно на кафето от цибет, то се прави от слонове, които ядат зърната арабика и по време на храносмилането кафето се преработва. Стомашните киселини на слоновете разграждат протеините в зърната и придават богат вкус на напитката.

Това кафе е толкова скъпо и рядко, защото от него се получава малко количество. Ако искате да опитате тази уникална, но вкусна напитка, бъдете готови да отделите 50 долара за чаша.