Илон Мъск отквърли твърденията, че неговият проект за сателитен интернет Starlink заема прекалено много място в Космоса.

"Десетки милиарди" сателити могат да бъдат разположение в орбитите в близост до Земята, казва Мъск пред FT.

Изказването на Мъск бе в отговор на изявлението на ръководител на Европейската космическа агенция (ESA), че Мъск "определя правилата" в развиващата се търговска индустрия в Космоса.

Тази седмица Китай се оплака, че нейната космическа станция е била принудена да избягва сблъсъци със сателити Starlink.

"Космосът е просто изключително огромен, а сателитите са много малки," казва Мъск в интервюто.

Той също така отхвърли предположенията, че неговият проект Starlink Internet Services на практика възпрепятства навлизането на конкуренти в сателитната индустрия, заявявайки че в земната орбита има достатъчно място за сателити.

"Това не е някаква ситуация, в която ние ефективно блокираме другите по някакъв начин. Не сме попречили на никого да прави каквото и да било и не очакваме това да се случи," заяви Мъск.

"Няколко хиляди сателита са нищо. Това е като няколко хиляди автомобила на Земята," допълва той.

6 начина, по които сателити с големината на кутия за обувки променят светаСателитите CubeSat представляват малка, но мощна технология

По-рано този месец Йозеф Ашбахер, генерален директор на ESA, предупреди, че хилядите телекомуникационни сателита, изстреляни като част от проекта Starlink, ще доведат до това, че в Космоса ще има много по-малко място за конкуренти.

Други експерти пък твърдят, че с цел избягване на сблъсъци между космическите апарати трябва да има много по-голямо разстояние, отколкото Мъск твърди.

Мъск бе критикуван в социалните медии по-рано през седмицата, след като Китай се оплака, че космическата й станция е била принудена да избягва сблъсъци със сателити, изстреляни по неговия проект Starlink.

Космическата станция на страната е имала "две близки срещи" със сателити Starlink тази година, според Пекин.

Двата инцидента са станали на 1 юли и 21 октомври, според документ, подаден от Китай в Службата на ООН за открития космос.

SpaceX вече е изстреляла близо 1 900 сателита като част от мрежата Starlink и планира да използва още хиляди, пише BBC.