Легендарният залив Мая (Maya Bay) в Тайланд най-накрая приема туристи, след като беше затворен в продължение на близо четири години.

Заливчето стана известно от филма с Леонардо ди Каприо от 2000 г. "Плажът".

Голямата му популярност обаче доведе до неговото затваряне, след като напливът от туристи започна да унищожава кораловия риф и дивата природа в района.

Заливът беше затворен за първи път през 2018 г., за да може дивата природа и кораловият риф да се възстановят напълно, пише The Sun.

Тайландските власти тогава информираха, че малкият рай с бели пясъци страда от хилядите туристи, които идват с лодки за еднодневни посещения.

Властите първоначално обявиха, че плажът ще бъде затворен за четири месеца, но повторното му отваряне беше отлагано многократно.

Тайланд отваря отново за ваксинирани туристи от над 60 държавиДесетки хиляди чужденци се очаква да пристигнат в Тайланд днес, след като страната отваря границите си отново за туристи след продължили 18 месеца ограничения заради COVID-19

Заливът вече е отворен, след като заради COVID-19 властите забавиха планираното му отваряне в средата на 2021 г., за да позволят на природата да се възстанови допълнително.

След отварянето на залива обаче има някои ограничения.

Моторните лодки няма да могат да влизат в заливчето, а ще оставят пътниците на намиращ се наблизо кей.

Само по осем лодки ще могат да акостират едновременно в залива, като всяко посещение е ограничено до един час в периода между 10 и 16 часа.

Това означава, че заливът ще може да бъде посещаван от по-малко от 2 000 души на ден, в сравнение с 5 000, когато беше отворен преди.