Израел регистрира първи случай на Флурона (Flurona) - пациентка е била заразена едновременно с грип и COVID-19, съобщава Times Of Israel.

Двете инфекции били открити в неваксинирана бременна жена, която имала леки симптоми. Тя е била изписана от болницата в добро общо състояние, но случаят все още се разследва от израелските здравни власти.

Според някои доклади това е първият случай на подобно двойно заразяване в света, но данни за подобно диагностициране има още от 2020 година при американски пациенти.

Израел отбелязва сериозен ръст на заразените с грип, като през последните няколко седмици над 2000 души са били хопитализирани именно заради опасенията от "двудемия".

Страната се опасява повече, че пациенти с грип или с коронавирус могат да затруднят много здравната система и болниците отново да бъдат със запълнен капацитет, отколкото, че много хора ще са заразени с двете едновременно.

Какво да ядете, за да подсилите имунитета си тази зима?Щит срещу вирусите

Въпреки това израелските здравни власти сигнализират, че болните от Флурона може да са много повече, отколкото е известно в статистиките, но все още да не са диагностицирани. Въпреки че няма данни комбинацията на грипен и коронавирус да създава повишена опасност за живота, Times Of Israel вече използва нов термин - туиндемия (twindemic, б.р.- близнакодемия, двудемия).

Само седмица по-рано друга бременна в 9-ия месец е починала след заразяване с грип. Лекарите са успели да спасят бебето и то е в добро здраве, съобщава вестник Монитор.

"Заболяването е същото, това са вирусни инфекции, които причиняват затруднено дишане, атакуват и горните, и долните дихателни пътища", казва директор на отделение в израелска болница.

На този фон бразилските здравни служби също установиха четири случая на Флурона - едновременна инфекция с грип и коронавирус, която беше открита за първи път в Израел на 1 януари, като това са първите подобни случаи в Северна и Южна Америка.

"Най-малко три бразилски щата - Рио де Жанейро, Сеара и Сао Пауло - съобщават за случаи, положителни за COVID и грип, наречен Флурона. Експертите твърдят, че се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на случаите на двойна инфекция“, гласят съобщенията в местната преса.

Специалисти твърдят, че не става дума за нов вирус, а едновременна инфекция от коронавирус и грипен вирус. Вероятно ще станем свидетели на такива случаи в много страни, смятат експертите.

Междувременно, в Хърватия също беше потвърден първият случай на Флурона, съобщи началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш за хърватската телевизия, цитиран от информационния сайт Индекс.

Става въпрос за комбинация на грип и коронавирус, като според информация на Института за обществено здраве в Загреб става въпрос за грипен вирус тип А, свински грип Х3Н2.
В института са били регистрирани около 50 процента позитивни на коронавирус проби, което е много повече отколкото преди седмица, когато позитивните проби са били 30 процента, каза Ясмина Вранеш.

Следи се и ситуацията с разпространението на Омикрон, чийто инкубационен период е по-кратък, добави тя.