След година, която направи международните пътувания почти невъзможни заради различните ограничения и забрани, е трудно да си спомним, че в живота ни е имало момент, когато в последната минута сме се отдавали на спокойни градски почивки извън собствената ни държава.

Може да мине известно време, преди да се върнем към онези безгрижни дни, но тъй като постепенно се научаваме да живеем с привидно непрестанния парад на вариантите на коронавирус, можем само да се надяваме, че пътуванията отново ще бъдат на дневен ред през 2022 г.

Екипът на британския Independent представя най-интригуващите градове за псещение през тази година:

Виена, Австрия

Освен очевидните й прелести - императорски дворци, богато музикално наследство и разтърсваща кафене култура, Виена е особено привлекателна благодарение на новата опция за нощни влакови пътувания. Австрийският оператор ÖBB стартира услугата от Париж, като влакът тръгва от Gare de l’Est рано вечерта и пристига в австрийската столица малко след 10 часа сутринта.

Одеса, Украйна

Предлага ослепителна архитектура от 19 век и богато наследство плюс красиво крайбрежно местоположение и страхотен плаж в южното предградие на Аркадия. Отседнете в добре обзаведен хотелq като Морскойq от началото на 20 век или Черно море, където цените са много разумни - около 70 евро за двойна стая, включваща закуска.

Ханя, Крит

Гръцките градове предлагат страхотна храна, топло гостоприемство и ненадмината история, които не можете да откриете навсякъде. Ханя е кулинарното, предприемаческо пристанище на северния бряг на Крит. Изпълнено със страхотни ресторанти - с модерен дизайн и таверни от стария свят, той привлича дизайнери и хотелиери от столицата, които откриват бизнес тук заедно с местните жители.

Резултатът е дизайнерският хотел SanSal, който се изправя до шикозните бутици Parthenis и Carmela Iatropolou и ресторанти, като минималистичния Mon.Es, на фона на медни венециански укрепления и спокойна крайбрежна улица.

Топ 10 на гръцките плажове с най-чиста водаГърция е легендарна със своите плажове. Те не могат да се сравняват с никое друго кътче на планетата

Неапол, Италия

Това е родният град на пицата и сфолятела - сладкиши с форма на черупки с тънки като хартия гънки, измислени от неополитанските монаси преди стотици години. Идеалната комбинация с бароковата му архитектура е Помпей - този огромен, тревожен археологически обект, полегнал в сянката на Везувий, който го унищожава през 1 век.

Париж, Франция

Париж се сдоби с най-очаквания частен музей в Европа. Френският милиардер Франсоа Пино, чиято компания притежава марките Gucci и Yves Saint Laurent, купи старата фондова борса Bourse de Commerce и похарчи около 150 милиона евро за създаване на ново пространство за своята колекция Pinault в сърцето на френската столица.

Японският архитект Тадао Андо измисли драматичен дизайн с гигантски цилиндър, загнезден в атриума. А знаменитият готвач Мишел Брас управлява ресторанта в музея.

Сеул, Южна Корея

Някога Сеул е нестандартният избор за туристическа спирка, но възходът и възходът на южнокорейската поп култура – ​​от K-pop през Squid Game и модерните корейски барбекюта,наистина постави столицата на Южна Корея на картата. Този метрополис е изпъстрен с неонови надписи, пет богато украсени дворци и шумни пазари за храна с аромат на кимчи.

Както и в Токио, системата му за обществен транспорт е безупречна. А какво ще кажете за мега гигантските козметични магазини, някои с технологични спа услуги или интериори, причудливи колкото инсталации за съвременно изкуство?

Каунас, Литва

Вторият по население град в Литва е една от двете европейски столици на културата за 2022 г. Това гарантира пълен график с разнообразни културни предложения - от музикални рецитали до съвременни танцови представления и художествени изложби. Освен това градът е описван като „балтийското бижу на модернистичната междувоенна архитектура“.

Осло, Норвегия

11 юни 2022 г. е датата на откриване на най-големия музей на изкуствата в Северния регион. „Изкуство, архитектура и дизайн - всичко под един покрив и по напълно нови начини“ - това е описанието на Националния музей на Норвегия, заел грандиозно място на пристанището в Осло. Звездата в него е известната картина на Едвард Мунк на измъчена душа.

Топ 20 на най-спокойните градове в светаКакво сочат резултатите от ново проучване

Сплит, Хърватия

Сплит e врата към много от най-бляскавите острови и дом на възхитителен римски дворец и перфектен стар град. Той е неповторима смесица от история, красива архитектура и ваканционен релакс в крайбрежна Хърватия, така че ще се зарадвате да прекарате няколко дни в бутиков хотел с плувен басейн, може би в края на пролетта, вечеряйки морски дарове и прясна паста и обикаляйки историческите улици с фотоапарат в ръка.