Американската компания John Deere представи напълно автономен трактор по време на технологичното изложение CES 2022, което се провежда в Лас Вегас.

Машината с тегло от близо 20 тона може да работи на полето напълно самостоятелно, както и да се управлява от смартфон.

John Deere не е първият производител на селскостопанска техника, който разработва автономен трактор. Но като вторият най-голям играч в света на този пазар, компанията със сигурност прави сериозна заявка.

John Deere участва за четвърта поредна година на технологичното изложение в Лас Вегас. Вместо да създава чисто нова машина, компанията представя оборудване, което може да бъде добавено към нейните популярни трактори 8R 410 и да ги направи напълно автономни.

Два модула - един в предната част и един в задната част на трактора - съдържат общо 12 камери и графичен процесор Nvidia, които позволяват на фермера да контролира машината от смартфон, стартирайки я с натискане на бутон и гледайки видео на живо, докато машината се движи по полето.

През последните две десетилетия John Deere произвеждаше трактори, които можеха да се движат самостоятелно, но все пак изискваха присъствието на водач зад волана, който да контролира основните процеси. Сега тази необходимост отпада.

Новата автономна система обаче няма да е евтина. Обикновен трактор 8R и плуг 2430 струват около 500 000 долара.

Първоначално John Deere ще отдава автономните трактори под наем с вече добавено електронно оборудване, но все още не е ясна цената за добавяне на автономната технология, ако фермерите все пак решат да я притежават. Очаква се тя да е около 10% от общата цена на оборудването, което означава 50 000 долара.

Зеленчуците в Китай поскъпнаха с над 30% за годинаВъпреки, че на пазара са били предложени допълнителни количества зеленчуци, поскъпването само за ноември е от 6.8%.

Отначало новата тракторна система ще може да се използва само за оран - процес на обръщане на земята, с цел да се върнат хранителните вещества от наскоро събраните култури в почвата. Чрез автоматизирането на задачата за обработка на почвата, John Deere се надява да премахне една отговорност от дългия списък със задължения на фермерите.

Пътят на John Deere към автономията започва преди близо три десетилетия. В средата на 90-те години на миналия век компанията въведе използването на GPS системи в тракторите, за да помогне на фермерите с прецизната земеделска обработка. Десетилетие по-късно GPS приемниците StarFire на Deere станаха достатъчно точни, за да позволят на тракторите да се управляват сами.

Планът тази година е да се позволи на ограничен брой фермери да използват автономната система. По време на първоначалното внедряване John Deere ще отдаде тракторите под наем на максимум 50 производители, които имат стабилна интернет връзка в своите ферми и имат интерес да използват технологията.

По-късно компанията ще позволи на фермерите да модернизират собствените си машини с автономната технология. Тъй като тракторите John Deere имат възможност за самостоятелно управление от десетилетия, конфигурирането им да бъдат напълно автономни е сравнително лесно.

Ще отнеме само около един ден за инсталиране на оборудването и тестване на машината, преди фермерът да може да я използва на полето.

Мобилната свързаност е една от необходимите предпоставки за използване на автономната система в полето. Ако тракторът загуби клетъчния сигнал, той ще спре и няма да стартира отново, докато не установи отново връзка и не получи потвърждение от фермера чрез мобилно приложение.

Японски стартъп пусна летящ мотоциклет, който струва 680 000 долараКомпанията си е поставила за цел да произведе 200 едноместни летящи мотоциклета, всеки с тегло 300 кг., до средата на 2022 г.

Тракторът може да се използва ръчно за други задачи, а не само за автономни операции. Данните, които се споделят между трактора и смартфона, са криптирани от двата края, а компанията е вградила система за киберсигурност в софтуера на машините.

Тракторът има и резервни системи на борда, за да е сигурно, че камерите и GPS сигналът са постоянно налице. Ако връзката с тях прекъсне, тракторът ще спре.

Най-голямото предимство на автономните трактори е, че позволяват на фермерите да изпълняват две или повече задачи наведнъж. В селското стопанство има недостиг на работна ръка, което затруднява производителите да свършат всичко във фермите си за кратките срокове, с които разполагат.

Ако засаждането не се извърши навреме, няма да има реколта. А ако тя не бъде събрана преди първите снеговалежи, ще бъде загубена.

Селскостопанската работа е сезонна, като са необходими допълнителни работници, които да вложат дълги часове по време на засаждането и прибирането на реколтата. През 2019 г. повече от половината от всички наети земеделски работници - приблизително 450 000 души - са били имигранти.

По-голямата част от населението живее в градовете, а фермерите в САЩ остаряват, като средната им възраст е близо 60 години. Фермерите ще трябва да хранят 10 милиарда души през 2050 г. с по-малко работници и без повече обработваема земя, показват прогнозите.