Спестяването на "бели пари за черни дни" не е нова идея.

През 2021 г. археолозите по света откриха няколко големи съкровища, съдържащи монети и други ценности, оставени по някаква причина и никога неизползвани отново.

Тези богатства са оставени от кралски особи, пирати, вождове и други хора, които завинаги ще останат анонимни.

Много от ценностите са открити от случайни аматьори с металотърсачи, добро зрение и голям късмет.

Ето кои бяха най-значимите находки за последната година, представени от Live Science:

Средновековни златни монети и пръстени в полско царевично поле

През 1935 г. най-голямото съкровище от монети от Средновековието, намирано някога в Полша, е открито в село Слушкув. Миналата година археолози посещават града, за да научат повече за това съкровище и в крайна сметка - успяват да намерят друго.

Адам Кежирски, археолог от Института по археология и етнология към Полската академия на науките, открива златни пръстени, сребърни кюлчета и сребърни монети по съвет от местен свещеник, който го отвежда до близко царевично поле. Там той открил керамичен съд, в който било заровено съкровището.

Богатствата датират от 1105 г. и може би са принадлежали на първото кралско семейство на Полша. На един от златните пръстени е гравирано „Господи, да помогнеш на слугата си Мария“ на кирилица и може да е бил носен от Доброниега Мария, дъщеря на киевския княз Владимир Велики.

Сребърни монети от римската епоха в Турция

Преди около 2100 години високопоставен римски войник коленичи до малка рекичка в днешна Турция и заравя 651 сребърни монети.

Никой не знае кой е бил войникът и защо е оставил монетите, но съкровището е във фантастична форма за възрастта си, каза археологът Елиф Йозер. Върху монетите са изсечени различни изображения, като едната показва сцена от Енеида, в която троянският герой Еней пренася семейството си в безопасност от горящата Троя.

Те носят и ликовете на множество римски императори, включително Юлий Цезар.

Гробница от злато в Бохемия

Поговорката, която гласи, че човек не може да отнесе нищо със себе си в отвъдното, изглежда не е била особено популярна в Бохемия (в днешна Чехия) преди 1600 години. През март 2021 година местни археолози откриха фантастична находка в гроб, датиращ от 5-и век след Новата ера. Останките са на жена на средна възраст, която е била погребана, заобиколена от злато и скъпоценни камъни.

В района са открити още няколко гроба, но всички били разграбени, с изключение на един. В него археолозите открили кости, стъклени мъниста и златна шапка, обсипана с полускъпоценни камъни. Четири катарами, също украсени с полускъпоценни камъни, са останали върху скелета. Те са останали от дрехите, които жената е отнесла в гроба си.

Плячката от обира на 17-и век

Шепа сребърни монети, открити в Нова Англия, може да са били донесени там от един от най-известните пирати в историята.

Арабските сребърни монети са открити на остров Акуиднек, южно от Провидънс, Масачузетс. Те датират от края на 17-и век и произхождат далече от Северна Америка. Затова историците предполагат, че може да са били докарани от известния пират Хенри Евъри и неговия екипаж.

Морският вълк успява да ограби кораб на Моголската империя, пълен със съкровища, през 1695 г. и да избяга с огромна плячка от монети и богатства. След това Евъри и бандата му бягат в Новия свят.



Златни монети от времената на Черната смърт

Две огънати и изтъркани златни монети бяха открити в Норфолк, Англия, от иманяр аматьор с металотърсач. Монетите са изсечени от крал Едуард III по времето, когато Черната смърт опустошава страната.

Те са част от усилията на краля за повторно въвеждане на златни монети в Англия, след като векове наред за тази цел е използвано сребро. Едината монета, известен като "леопард", е 96% чисто злато и е част от серия монети, издадени между януари и юли 1344 г. Това я прави наистина рядка находка.

"Леопардите" се провалят като разплащателно седство, защото се оказват твърде скъпи за производство и са надценени, в сравнение със среброто. Притежателят им обаче със сигурност е бил богат човек - общата им стойност е еквивалентна на 16 700 съвременни долара.

Римски ритуал за късмет

Над 100 монети от римската епоха, открити край река в Холандия, вероятно са били хвърлени като "жертва" за безопасно преминаване през един от бродовете ѝ.

Любители иманяри открили 107-те монети, богато украсени с военни изображения, край река Аа близо до град Берликум през 2017 година. Тогава обаче никой не успява да открие защо монетите са били там.

През 2021 година историкът Лизбет Клаес, асистент в университета в Лайден в Холандия, внимателно разглежда уликите. Монетите са разпръснати на голяма площ и са сечени в период от 200 години, което предполага, че са били пуснати една по една, а не са заровени заедно като съкровище. Освен това те са на малки купюри, предимно бронзови само с няколко сребърника.

Клаес и нейните колеги откриват и стар документ, в който се споменава, че мястото, където са намерени монетите, някога е било брод. Тогава те стигат до извода, че монетите вероятно са били хвърляни от пътниците като жест за късмет и за безопасно преминаване през реката. По същия начин и днес хората хвърлят стотинки в езерата и кладенците, за да им се сбъдне някое желание.

Откриха златна императорска ръка в древна пещ край ЛомСпасиха крепостта Помодиана от иманярски багер Копирано от standartnews.com

Златно съкровище, намерено от водолази в Испания

През август 2021 година гмуркачите Луис Ланс Пардо и Сезар Химено Алкала са на почивка в залива Портитсол, Испания. По време на една от подводните си разходки те забелязват проблясък на злато на дъното на океана.

Оказва се, че находката съдържа 53 златни монети на възраст около 1500 години. Монетите датират от последните години на Западната Римска империя между 364 и 408 г. след Новата ера, а върху тях са изобразени ликовете на няколко императори - Валентиниан I, Валентиниан II, Теодосий I, Аркадий и Хонорий.

В близост до тях не са открити останки от корабокрушение, но остатъците от желязо и дърво предполагат, че монетите може да са били заровени в малък сандък.

Съкровище на вожд от желязната епоха

Иманярът Оле Гинеруп Шиц изследва земята на свой приятел във Винделев, Дания, с новия си металотърсач, когато го връхлита късметът на начинаещия - той открива съкровище от монети, бижута и украшения, датиращи от желязната епоха.

Имането съдържа около един килограм злато. Откритието поставя началото на пълни археологически разкопки, които разкриват останки от жилищна постройка около съкровището. Вероятно мястото е било част от по-голямо село през шести век преди Новата ера, когато златото е било заровено.

Сред съкровищата има римски монети, претопени в бижута и няколко златни диска, на един от които вероятно е изобразен скандинавският бог Один.

Най-голямото англосаксонско съкровище

Иманяр от Западен Норфолк, Англия, откри най-голямото съкровище от англосаксонски монети, намирани някога в страната. В крайна сметка обаче, находката става повод за престъпление.

Анонимният иманяр открива 131 монети и четири златни предмета в продължение на шест години. Той съобщава за монетите на властите, както го изисква законът в Англия в случаите, когато находката може да е на повече от 300 години и е съставена от най-малко 10% благороден метал.

Но друг собственик на металотърсач - полицаят Дейвид Кокъл, изкопава 10 от монетите и ги продава незаконно. Кокъл е осъден на 16 месеца затвор, а две от 10-те монети, които е продал, така и не са открити.

Според Британския музей монетите си остават грандиозна находка. Те са заровени около 600 години след Новата ера, по времето, когато днешна Англия е съставена от няколко независими англосаксонски кралства. Имането е най-голямото, откривано някога от тази епоха, надхвърляйки съкровището от Крондъл от 101 части, открито през 1828 г.