Цените на храните в световен мащаб достигнаха 10-годишен връх през 2021 г., като са се повишили с 28%, в сравнение с предходната година, съобщи Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на обичайно търгуваните хранителни стоки, леко се понижи през декември.

Въпреки това, със своите 133.7 пункта, той остана близо до рекордните 137.6 пункта, които постави през февруари 2011 г. За цялата година индексът възлиза на 125.7 пункта, което също е най-високата стойност от десетилетие насам.

"Макар че обичайно високите цени се очаква да отстъпят място на увеличеното производство, високите разходи за производствени ресурси, продължаващата глобална пандемия и все по-несигурните климатични условия оставят малко място за оптимизъм относно връщането към по-стабилни пазарни условия дори през 2022 г.", заяви в изявление старши икономистът на ФАО Абдолреза Абасян.

Според него цените във всички категории храни са скочили през миналата година поради силното търсене, съобщава БГНЕС.

Кои хранителни продукти поскъпнаха повече от олиото през 2021 г.?В момента можем да си купим по-евтини чушки, краставици, ябълки и лук

Хранителните мазнини са отбелязали среден ценови скок от 66% през миналата година и са достигнали най-високото си ниво в историята. Цените на зърнените култури са се повишили с 27%, достигайки ниво, невиждано от 2012 г. насам, като цените на царевицата са скочили с 44.1%, а на пшеницата - с 31.3%.

През 2021 г. цените на месото са се повишили средно с 12.7%, а на млечните продукти - с 16.9%.