Средната цена на тока на европейските енергийни борси за вторник остава висока - на ниво от 239.65 евро за мегаватчас - с оглед на по-засиленото търсене заради предстоящото застудяване в региона.

Това показват данните на платформата energylive.cloud.

Същевременно, цената на електроенергията за днес в България се понижи със 7.6% до 172.66 евро (337.69 лева) - най-ниската в рамките на Европа.

Падащите температури на стария континент увеличават търсенето на ток и задържат цените високи, предаде БНР.

Ще има ли шоково поскъпване на храните през 2022 г.?Не се прогнозира шоково поскъпване

В същото време природният газ поскъпва към края на европейската търговия обратно към 89.50 евро за мегаватчас, след като в началото на търговията синьото гориво поевтиня към 84 евро за MWh.

Природният газ поскъпна от началото на годината с около 25%, след като през последния ден на 2021 г. беше достигнато 7-седмично дъно към 70 евро за MWh. Газът все пак се търгува с близо 50% под рекордното ниво около 180.27 евро за мегаватчас, достигнат на 21 декември 2021 г.

В понеделник природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа", който по принцип изпраща руски газ на запад към Европа, продължава да тече в обратна посока - на изток от Германия към Полша - за трета поредна седмица.