Канадската провинция Квебек ще облага със здравен данък жителите, които не са ваксинирани срещу COVID-19.

Квебек, в която броят на свързаните с COVID-19 смъртни случаи в Канада е най-голям, в момента отчита скок в броя на заразените.

Вчера премиерът обяви, че това ще е първата провинция в страната, която ще санкционира финансово неваксинираните.

Едва около 12.8% от жителите на Квебек не са ваксинирани, но те съставляват почти половината от всички заразени с COVID-19, които се лекуват в болница.

Официалните данни сочат, че малко над 85% от жителите на Квебек са получили най-малко по една доза от ваксините срещу COVID-19 до 1 януари.

Премиерът на Квебек Франсоа Лего заяви по време на пресконференция, че хората, които не са получили първа доза от ваксините срещу COVID0-19, ще трябва да дават своя финансов принос към здравната система.

Интересни факти за Канада, които вероятно не знаетеТя е красива и необятна

Сумата на данъка все още не е определена, но ще бъде "значителна", заяви той.

"Мисля, че в момента е въпрос на справедливост спрямо 90-те процента от населението, които са направили известни жертви," заяви Лего. "Мисля, че им дължим този тип мярка."

Миналата седмица провинцията обяви, че жителите ще трябва да предоставят доказателство за ваксинация, за да пазаруват в държавни магазини за канабис и алкохол.

В провинцията също така има наложен вечерен час, който е вторият по време за пандемията и продължава от 22:00 до 05:00 часа всеки ден.

Вчера броят на починалите досега в Квебек от COVID-19 достигна 12 028 души. Официалните данни сочат, че делът на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения в провинцията е 45%.

Болниците в Монреал, който е най-големият град в провинцията, доближават пълния си капацитет. Квебек обяви 8 710 нови случая във вторник при 20% положителни проби.

В момента в болниците в провинцията има 2 742 души с COVID-19, в това число 244 в интензивни отделения.

Макар че здравният данък е рядкост, Квебек не е единственото място в света, което налага финансова глоба на хората, които не искат да се ваксинират.

Гърците на възраст над 60 години ще трябва да плаща пот 100 евро глоба за всеки месец, в който остават неваксинирани.

Сингапур пък изисква пациентите с COVID-19 да плащат сами разходите за лечението си, ако не са ваксинирани.