Началото на годината често е време за размисъл и за преоценка на изминалите месеци.

Но ако сте решили да напуснете работа и да търсите ново поприще, всяко начало е важно.

Ето защо водещи терапевти дават съвети за добър старт в кариерата.

Когато се чувствате претоварени, направете нещо малко вместо нищо

Когато един човек е претоварен, инстинктът често е желание да се затвори. Всъщност, точно това причинява стрес. Затова, ако имате куп задачи, които трябва да свършите на работното си място и се чудите откъде да започнете, работете върху нещо друго. Това не само ще ви помогне да намалите списъка със задачи, но и няма да позволи да се отпуснете.

Запитайте се - за какво реално имам енергия днес? Коя задача ще окаже най-голям ефект върху финансите ми? Какво би облекчило най-много стреса?

Винаги избирайте себе си

Факт е, че много хора жертват в името на постигането на определен резултат или в гонене на куп задачи семействата, щастието и спокойствието си. Затова терапевтите призовават да изберете своето собствено благополучие, да се движите в посока, която отговаря на вас и целите ви.

И ако не знаете какви са тези цели, дължите на себе си да отделите малко време, за да разберете какво наистина искате.

Ценете почивката

Вие сте човек и почивката е задължителна. Не е нужно тя да се изразява в сън. Намерете си хоби, практикувайте го и се насладете на това време. И не се поддавайте на мисленето, че трябва да печелите пари от всичко, което правите.

Производителността не е вашата единствена цел в живота. Не е нужно да осигурявате приходи от радостта си. Запазете някои неща за себе си. Вие го заслужавате и имате нужда от него.

Не е нужно да чакате почивен ден, за да си починете

Живеем в общество, което цени производителността, натоварените графици и ежедневната прекомерна работа. Важно е да поставите ясни граници между работния и личния си живот. Позволете си да си вземете почивен ден, да използвате болнични и да кажете „не“ на неща, които не сте физически или психически способни да направите.

Просто се съсредоточете върху този час или този момент

Всеки минава през различни периоди. Не можем да прогнозираме нещата и да планираме събития, които не знаем как ще се развият. Затова не се тревожете за цялата година, просто се съсредоточете върху този час или този момент.

Запитайте се: Какво искам?

Открийте какво наистина искате и работете за тази цел. Ако бъркотията от последните две години е довела до нещо позитивно, то това е, че мнозина са открили колко гъвкава и адаптивна може да бъде работата. С толкова много възможности, най-важният въпрос често е най-труден за отговор: Какво искам? Какво ме вълнува най-много?

Дали това са пари, гъвкавост, смислена работа, креативност, страхотни колеги, местоположение, комбинация или нещо съвсем друго? Може да отнеме известно време на самоизследване, разговор с близки или работа с терапевт, за да разберете, но усилията си заслужават.

След като откриете къде се крият вашите интереси и страсти, тогава се опитайте да видите дали настоящата ви работа или кариера могат да се адаптират към целите ви или ще трябва да промените курса. Ако усещате, че работата ви "изпива" от години, сега може да е подходящият момент да направите промяна. Но първата стъпка е да познавате себе си.

Когато се съмнявате, общувайте директно

Тъй като толкова много хора са преминали към работа от дома, цифровата комуникация заменя взаимодействието лице в лице. А това означава неправилна комуникация. По-добре поискайте директен разговор и изясняване на въпросите, отколкото да се опитвате да разгадавате мислите на другите.