Монетата в памет на великата Стоянка Мутафова вече се продава в интернет на цени от 200 до 650 лева, видя агенция БГНЕС в един от големите сайтове за свободна онлайн търговия.

Вчера Българската народна банка пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ от серията „Български творци“.

Цената на монетата е 30 (тридесет) лева. А в първите три дни от пускането в обращение – от 24 до 26 януари, включително, всеки желаещ може да закупи до два броя монети.

Опашка от чакащи да закупят монетата – запалени колекционери и любители, се изви от ранните часове в един от най-студените януарски дни. Някои от чакащите бяха запазили реда си дори от неделя вечер, други наредили се в полунощ.

Имаше обаче и много хора, както се видя от репортажите в централните емисии новини на телевизиите, които бяха на опашката, само за да купят монетата и след това препродадат в сайтовете за свободна търговия.

Монетата с лика на Гоце Делчев поскъпна тройно за часовеОще същия ден монетата се продаваше на търгове в интернет, като при наддаването й ценатата стигна до 259-270 лева

Само няколко часа след пускането в обращение БГНЕС провери обявите в един от най-известните и големи сайтове за свободна онлайн търговия, откъдето става ясно, че обявите с днешна дата за монетата са публикувани от 10 часа сутринта, най-много се появяват в следобедните часове, а има и такива, които са от дни, преди изобщо монетата да е пусната в обращение.

Цената варира. За закупената от БНБ медна възпоменателна монета за 30 лева онлайн търговците искат от 200 до 500 лева. В една от обявите е посочена и цена от 650 лева.

На лицевата страна на монетата е изобразен ликът на Госпожа Стийхийно Бедствие, която напусна този свят на 6 декември 2019 г., след дълго и продължително боледуване. На 97-годишна възраст тя беше най-възрастната активно играеща на сцената актриса.