На практика всеки, който е постигнал значителни успехи в живота, ще признае, че неговите или нейните навици са изиграли голяма роля за това. Ако някой иска да стане като всички успели предприемачи, лидери и ръководители, най-добрият начин е да види какви са техните навици. Действията се превръщат в навици, които изграждат производителността — определящият фактор за успех или провал.

Подражаването на някого включва изучаването на целия му живот и научаването как той или тя живее, диша и действа. Много проучвания, публикации и книги са посветени на начина, по който успелите предприемачи работят, но не се обръща достатъчно внимание на това как те използват свободното си време. Ето някои от нещата, които богатите и успелите правят, когато не са заети с работа.

1. Те се събуждат по едно и също време

Ако има едно нещо, което успелите хора не правят, това е да спят до късно през уикендите. Това е така, защото много проучвания подчертават важността на това да се спазва Циркадния ритъм, за да се поддържа едно усещане за последователност. Когато режимът ни на сън се наруши, това се пренася и в останалата част от седмицата и обърква тялото ни. Събуждайки се по същото време и през уикендите, успелите хора позволяват на тялото си да запазва един постоянен ритъм.

Някои успели хора са известни с това, че стават рано, като главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, който се събужда в 3:45 часа сутринта. Главният изпълнителен директор на Ellevest Сали Кроучек, става в 8:00 часа сутринта, а Опра Уинфри, Мишел Обама, Марк Уолбърг и много други също използват сутрините си по възможно най-добрия начин.

2. Те не спират да се учат

Най-голямата грешка, която хората правят след като се дипломират от университета, е да помислят, че са приключили с обучението. Всъщност, ние никога не приключваме с това да научаваме нови неща. Винаги има нещо ново, което да се научи и сфера, в която да се усъвършенстваме. А успелите предприемачи намират начини да включва това целенасочено в своя календар.

Всяка година милиардерът Бил Гейтс взема две седмици почивка, в които се откъсва напълно от работата си и се потапя в четене на книги. Постоянното научаване на нови неща е от съществено значение за някой, който иска да продължи да израства, а това включва отделяне на време за четене, за онлайн курсове и за слушането на подкасти през уикендите или когато разпуска преди лягане.

10 често срещани навика у милионерите По време на петгодишния период на своето проучване на навиците на богатите американският автор Том Корли опознава 233 милионери със среден размер на богатството от 4.3 млн. долара и научава историите за техния произход, ценностната им система, начинът, по който се е развивала кариерата им и подхода им към парите

3. Те се грижат за здравето си

Физическото здраве е важен фактор, допринасящ за успеха на предприемачите и в работата. Много проучвания свързват физиологическото и психичното здраве. Едни от най-видните предприемачи в света признават, че поддържат строг спортен режим без значение колко заети са.

Здравословният начин на живот означава нещо повече от укрепване на тялото във физическо отношение. Той също така изгражда емоционалното състояние на човек — нещо, което много предприемачи имат склонност да пренебрегват. Има една хилядолетна философия, която прави връзка между физиологията и психологията на човек. Колкото по-здрави сме, толкова по-щастливи ставаме. Нещо повече, здравословният начин на живот, който включва редовен спорт и здравословно хранене, придава една цялостност на живота ни, освен, че ни осигурява повече енергия, за да се концентрираме по-добре. Не е тайна, че по-здравите хора работят по-ефективно. Те са по-концентрирани, по-издръжливи, имат по-голям устрем и креативност. Това са само част от многото ползи от това човек да се грижи за здравето си. Затова се грижете за мускулите си в началото или в края на деня и продължавайте и през уикендите.

4. Те прекарват време с любимите си хора

Популярният експерт в сферата на социалните медии и предприемачеството Гари Вайнерчук е известен с това, че работи по много в делничните дни. През уикендите обаче той споделя, че се занимава изцяло с децата и използва по на-добрия начин времето, за да е със своето семейство. Обратно на популярното схващане, успехът в работата не трябва постоянно да в конфликт с успехите в дома и семейството. Успелите и богати хора все още обичат да отделят време, което да прекарват с приятели и роднини и дори признават, че това е в основата на тяхното професионално израстване.

Най-тъжното нещо в живота е да преследваме толкова много материални успехи, че да пропускаме нещата, които са най-важни за нас – нашите отношения с другите. Животът представлява едно голямо балансиране на моменти, докато намираме време за семейството и приятелите и за безкрайните задачи в работата. Когато обаче намерим този баланс, дори и той да не е идеален на моменти, сме на път да постигнем нещо голямо.

5. Те си намират хоби

Наличието на хоби или някакво призвание помага на хората да бъдат в оптимално състояние и да бъдат креативни. Тези проекти често нямат нищо общо с работата им и почти не са свързани с изкарването на пари. Някои хобита може да включват създаването на музика, преходи в планината, фотография, писане на роман и много други. Тези хобита помагат за подготвянето на ума за важни решения и стратегическа работа, когато е време да се полагат сериозни усилия по време на работа.

Успехът е процес

Има много други съвети и практики, които могат да помогнат на човек да стане по-успешен предприемач. Може и да смятате, че ви предстои да изминете дълъг път, след като сте прегледали тези съвети, но това не трябва да ви сломява. Всички ние сме работа в прогрес. Понякога това, което е по-важно от това колко път сте изминали, е въодушевлението от това колко още имате пред себе си. Затова не забравяйте да се наслаждавате на пътуването. В края на краищата успехът е процес, а не дестинация. При това забавен.

Затова не чакайте, докато “стигнете там”, за да се насладите на момента.