Западните държави заплашват Русия с пакет от безпрецедентни санкции, насочени към това да възпрат евентуално нахлуване на страната в Украйна, но има една конкретна мярка, която изглежда всява страх в сърцето на Кремъл – отрязването на страната от световната банкова система.

Щатски законодатели намекнаха в последните седмици, че Русия може да бъде отстранена от SWIFT - мрежа с висока степен на сигурност, която свързва хиляди финансови институции по света.

Високопоставени руски законодатели реагираха като заявиха, че доставките на петрол, природен газ и метали за Европа биха спрели, ако това се случи.
"Ако Русия бъде изключена от SWIFT, тогава ние няма да получаваме валута, но купувачите, сред които на първо място са европейски държави, няма да получават нашите стоки — петрол, природен газ, метали и други важни компоненти," заяви пред агенция ТАСС Николай Журавльов, председател на горната камара на руския парламент.

Какво е SWIFT?

Обществото за световна междубанкова финансова телекомуникация (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - SWIFT) e основано през 1973 г., за да замени телекса и в момента се използва от над 11 000 финансови институции за изпращането на сигурни съобщения и платежни нареждания. Без глобално приета алтернатива тази мрежа е от съществено значение за глобалните финанси.

Отстраняването на Русия от SWIFT би направило почти невъзможно за финансовите институции да изпращат пари към или от страната, което ще представлява внезапен шок за руските компании и техните чуждестранни клиенти, най-вече купувачи на петрол и природен, деноминирани в щатски долари, пише CNN Business.

"Отстраняването на страната ще прекъсне всички международни трансакции, ще предизвика волатилност при местната валута и огромен отлив на капитали," пише в свой доклад през миналата година Мария Шагина от Финландския институт по международни отношения. Изключването на Русия от SWIFT ще доведе до свиване на икономиката на страната с 5%, изчислява през 2014 г. бившият финансов министър Алексей Кудрин.

CNN: НАТО разполага допълнителни сили в България, Румъния и УнгарияБългария, Румъния и Унгария са сред държавите, в които ще бъдат разположени допълнителни сили на НАТО

SWIFT е базирана в Белгия и се управлява от борд, който включва 25 човека, сред които и Еди Астанин, председател на управителния съвет на руския Национален клирингов център. SWIFT, която описва себе си като "неутрална", е регистрирана по белгийското законодателство и трябва да се придържа към регулациите на ЕС.

Какво ще се случи, ако Русия бъде отстранена?

Това няма да е първото отстраняване на държава от SWIFT.

SWIFT изключи иранските банки през 2012 г., след като те бяха санкционирани от ЕС заради ядрената програма на страната. Иран е изгубила близо половината от приходите си от износ на петрол и 30% от външната си търговия след отстраняването, според Шагина.

" SWIFT е неутрален глобален кооператив, създаден и управляван за колективната полза на своята общност," казаха в свое изявление от организацията тази седмица. "Всяко решение за налагане на санкции на страни или индивидуални стопански субекти зависи единствено от компетентните държавни органи и от съответните законодатели," се казва още в съобщението.

Не е ясно колко голяма е подкрепата сред съюзниците на САЩ за предприемането на подобни действия спрямо Русия. САЩ и Германия могат да изгубят най-много, ако Русия бъде отстранена, защото техните банки използват най-често SWIFT, за да работят с руски банки, според Шагина.

Европейският съюз е готов да отговори на руска инвазия в Украйна с "всеобхватни санкции, които са невиждани досега," заяви датския външен министър Йепе Кофод. Върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви във вторник, че санкциите трябва да бъдат "най-важният лост за влияние, с които Западът, или поне ЕС, разполага."

Британският премиер Борис Джонсън заяви пред парламента тази седмица, че неговото правителство обсъжда със САЩ вероятността за налагане на забрана на Русия за достъп до SWIFT.

"Няма съмнение, че това би било едно много мощно оръжие срещу Русия. Опасявам се обаче, че то наистина може да използвано само с помощта на САЩ. Водим разговори по този въпрос," заяви Джонсън.

Ответните мерки на Русия

В последните години Русия предприе стъпки за смекчаване на удара, ако бъде изключена от SWIFT.

Москва създаде собствена система за разплащания - SPFS, след като Западът й наложи санкции през 2014 г. след анексирането на Крим по-рано през същата година. SPFS в момента има около 400 потребители, според Централната банка на Русия. 20% от местните банкови трансфери в момента минават през SPFS, според Шагина, но мащабите са ограничени.

Прохождащата Китайска международна разплащателна система (CIPS), може да се окаже друга алтернатива на SWIFT. Москва може да се наложи да прибегне и до използването на криптовалути.

Това обаче не са привлекателни алтернативи.

"SWIFT е европейска компания, асоциация от много участващи държави. За да се вземе решение за изключване, е необходимо да има такова от всички участващи държави. Решение от страна на Великобритания и САЩ определено не е достатъчно," заяви Журавльов пред ТАСС.

"Не съм сигурен, че други държави, особено онези, които имат голям на търговията с Русия, ще подкрепят отстраняването," допълни той.