Еврото е била най-използваната валута за разплащания в световен мащаб през миналия месец, като изпреварва за първи път в това отношение долара от февруари 2013 г. насам.

Данните на Общността за глобална междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT), която обработва информацията за трансгранични плащания от над 11 000 финансови институции в 200 държави, сочат, че след еврото и долара се нареждат британският паунд и японската йена.

Канадският долар пък изпреварва китайския юан и заема петото място в подреждането на най-използваните валути, казват от SWIFT.

Засилването на търговията, причинената от пандемията рецесия и политическите разногласия са възобновили натиска за намаляване на дела на международните разплащания в долари.

Щатската валута поевтинява с над 11% от върха си пред март, сочи индекс на Bloomberg, който следи представянето й спрямо кошница от основни други валути. Мнозина прогнозират, че щатската валута ще продължи да поевтинява.

Доларът остава водещата валута за финансиране, като около половината от всички трансгранични заеми и международни дългови книжа са деноминирани именно в долари, обявиха през юли от Банката за международни разплащания (BIS).

Основните кандидати за мястото на долара също имат своите недостатъциДоларът все още доминира при валутни резерви и трансакции, но мощта му отслабва. В световната търговия САЩ изостава зад еврозоната и Китай по общ обем на износа и вноса, сочат данни на МВФ. Така че изглежда се добър момент да разгледаме алтернативите на долара, макар, че никоя от тях все още не изглежда готова да го измести

Около 85% от всички трансакции в международна валута са спрямо долара, а щатската валута съставлява 61% от официалните резерви в чуждестранна валута, според BIS. От финансовата институция също така обявиха, че близо 50% от международната търговия се фактурира в щатската валута.

Около 37.82% от паричните трансфери в SWIFT са били в евро през миналия месец, което е най-големият дял от февруари 2013 г. Това представлява увеличение с над 6 процентни пункта, в сравнение с края на миналата година.

Употребата на щатския долар пада с около 4.6 процентни пункта от декември насам до 37.64% от сделките за миналия месец.

Делът на трансакциите в долари достигна пик от 45.3% през април 2015 г. Британската, японската и канадската валути са имали общо 12.25-процентен дял от трансакциите през октомври.

Делът на юана пада до 1.66% от трансакциите, като това е най-лошото му представяне от април. Китайската валута беше класирана на 35-о място през октомври 2010 г., когато SWIFT започна да следи валутите по този начин.

Юанът успя да се изкачи до челната шестица през 2014 г., като оттогава задържа дял от малко под 2% средно.