Дигиталният брокер Robinhood Markets Inc отчете нетна загуба от 423 милиона долара през последното тримесечие, а акциите на компанията паднаха с цели 15% в следборсовата търговия късно снощи, въпреки че приходите надминаха прогнозите на анализаторите.

Robinhood отчете нетна загуба от 0.49 долара на акция за периода октомври-декември 2021 година. Година по-рано, което беше преди IPO-то на компанията, тя отчете нетна печалба от 7 милиона долара, или 0.01 долара на акция.

Книжата на Robinhood поевтиняха с цели 15% до 9.98 долара за брой след публикуването на отчета. Цената на акциите при IPO-то през юли миналата година беше 38 долара, а рекордната им стойност, достигната през август миналата година, беше 85 долара.

Robinhood отчете общи приходи от 363 милиона долара за четвъртото тримесечие в сравнение с 318 милиона долара година по-рано. Предварителните прогнози за приходите бяха за малко над 362 милиона долара.

Разходите на Robinhood през четвъртото тримесечие са се увеличили със 162% спрямо предходната година, допринасяйки за нетната загуба на компанията.

Главният финансов директор на Robinhood Джейсън Уорник приписва голяма част от разходите на възнагражденията, базирани на акции, и увеличаването на броя на служителите.

Имате свободни пари? Ето няколко възможности за инвестицииДнес ще ви представим няколко възможности за инвестиции


Приходите от криптовалути, базирани на трансакциите в платформата, скачат с 304% до 48 милиона долара през четвъртото тримесечие, докато приходите от търговия с акции намаляват с 35% до 52 милиона долара.

Подобно на много други технологични компании, Robinhood все още не е реализирала печалба след своето IPO. Въпреки че ръстът на приходите е положителен знак, броят на месечните активни потребители намалява с 8% спрямо предходното тримесечие до 17.3 милиона, тъй като много от инвеститорите на дребно се оттеглиха от пазара.

Според Уорник е възможно Robinhood да излезе на печалба през 2022 г., но посочи, че 2023 г. е по-вероятната цел, в зависимост от общите пазарни условия и пускането на нови продукти.

Robinhood се радваше на силен успех по време на пандемията, и особено през януари миналата година, когато манията за търговия с т. нар. "меме" акции беше в разгара си. Тя обаче предизвика и редица регулаторни разследвания. Съдебните разходи на Robinhood са нараснали от 1.4 милиона долара през 2019 г. до над 136 милиона долара през юли 2021 г.

Търговската активност се повиши, когато Федералният резерв инжектира огромна ликвидност на капиталовите пазари и инвеститорите се надпреварваха да печелят от бума на капиталовите пазари. Но сега се очаква Фед да намали покупките на активи и да повиши лихвените проценти.