В много региони от Съединените щати вече има случаи на нов подвариант на COVID-19, който е дори по-заразен от Омикрон. Близо половината от щатите са потвърдили наличието на BA.2, като в края на миналата седмица общият брой на случаите е 127, пише CNBC.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията обяви, че въпреки че BA.2 се е увеличил пропорционално на първоначалния щам на Омикрон в някои страни, в момента циркулацията му в САЩ е ограничена.

Подвариантът е 1.5 пъти по-преносим от първоначалния щам на Омикрон BA.1.

BA.2 изпревари оригиналния Омикрон като доминиращ вариант в Дания в последните няколко седмици.

BA.1 и BA.2 имат много разлики в своите мутации, като спопред учените те са още по-значителни от разликата между оригиналния „див щам“ на COVID-19 и варианта Alpha, който беше първата голяма мутация.

Вариантът BA.2 има пет уникални мутации на ключова част от шиповия протеин, който вирусът използва, за да се прикрепи към човешките клетки.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви в края на миналата седмица, че BA.2 има съществено предимство на растежа пред първоначалния вариант на Омикрон.

2 602 нови случая на COVID-19 у нас при над 17% положителни пробиЛекуващите се в болница са 5 730, като новопостъпилите са 210, а 85.71% от тях не са ваксинирани. Настанените в интензивни отделения са 506


Въпреки това, според предварителните оценки, BA.2 изглежда не намалява ефективността на ваксините. Бустерната доза е била 70% ефективна за предотвратяване на симптоматично заболяване от BA.2 две седмици след получаване на инжекцията, в сравнение с 63% ефективност за оригиналния щам.

Световната здравна организация до този момент не е определила BA.2 като вариант на безпокойство. Служителите на СЗО обаче многократно предупреждаваха, че ще се появят нови варианти, тъй като коронавирусът продължава се разпространява по света с безпрецедентна скорост.

Pfizer и Moderna вече започнаха клинични изпитвания на специални ваксини срещу Омикрон.