1754.10 на 100 хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната.

Това става ясно от данните в единния информационен портал. Към вчерашния ден заболеваемостта за 14 дни беше 1754.65.

За първи път от началото на пика на петата вълна на пандемията се отчита спад в двуседмичната заболеваемост, съобщава Darik News.

По отношение на областите - цялата страна е в тъмночервената зона по този показател.

Добра новина се отчита и в картата на епидемичната обстановка. Североизточният регион се задържа в Етап 2, но от днес очакванията са да остане в жълтия етап в следващите пет дни и да избегне влизането в червения Етап 3, в който се налагат определени ограничения. Останалите четири региона в страната вече са в червено и на тази карта.

Дания вдигна всички местни ограничения срещу COVID-19Броят на случаите на COVID-19 в страната все още е относително висок, но властите твърдят, че вирусът вече не е класифициран като

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19:

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии.

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Трети етап - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Четвърти етап - Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.

Най-голям е броят на карантинираните в София град - 439 хиляди души, следвана от Пловдив със 190.3 хиляди души, Бургас със 144.3 и Варна със 143.5 хиляди души. Най-малко са карантинираните заради коронавируса във Видин, Смолян и Търговище, където под карантина са съответно 25,9 хиляди, 29.1 хиляди и 30,7 хиляди души.

Статистиката обаче отново отчита висок брой заразени с коронавирус за денонощие. Регистрираните за последния ден случаи на COVID-19 в страната са 11 143 при направени 40 863 теста. 87 души са загубили битката с болестта. Излекувани за денонощие са 4354 души.