Ракетен силоз в американския щат Канзас, който е използван за съхранение и изстрелване на балистични ракети през 60-те години на миналия век, се продава за 380 000 долара, съобщава New York Post.

Построен върху 11 акра земя, силозът е съхранявал изведената от експлоатация ракета Atlas F, която е на въоръжение в американската армия от 1961 до 1966 г.

След "пенсионирането" им балистичните ракети са ремонтирани и използвани в продължение на над 30 години за изстрелване на космически апарати.

Подземният комплекс е проектиран да издържи на ядрен удар и разполага с вода, електричество и канализация. Жилищната площ е 641 квадратни метра.

Пространството на горните две нива, където се е помещавал центърът за управление на изстрелването, е около 110 квадратни метра.

В границите на имота, който се намира в град Абилийн, има и метален покрит хангар с площ от 372 квадратни метра с вода, канализация и електричество, както и едностайна сграда за офис или склад.

Имотът беше пуснат за продажба в разгара на пандемията през март 2020 г. за сумата от 420 000 долара. Преди месец обаче цената беше намалена с 40 000 долара.