Международната космическа станция (МКС) ще продължи да работи до 2030 г., след което ще падне в Тихия океан в началото на 2031 г., според НАСА.

В свой доклад космическата агенция на САЩ посочва, че МКС ще се разбие в част от Тихия океан, която носи името точка „Немо“.

Това е най-отдалеченото място от сушата на планетата Земя и е известно още като гробището за космически кораби.

Много стари сателити и други космически отломки са се разбивали там, в това число и руската орбитална станция „Мир“ през 2001 г., пише BBC.

Според НАСА бъдещите космически дейности в близост до Земята ще се водят от частния сектор.

МКС, която е общ проект на пет космически агенции, е в орбита от 1998 г., а на нея постоянно има екипажи от 2000 г. Досега в нейната микрогравитационна лаборатория са проведени над 3 000 изследвания.

Тя обаче има одобрение да работи само до 2024 г., а за продължаване на този срок трябва да бъде получено съгласието на всички партньори.

От НАСА обявиха, че планът за изваждането на МКС от употреба бележи преход към частния сектор за извършваните в ниската околоземна орбита дейности.

През 2020 г. НАСА сключи договор с базираната в Тексас Axiom Space за изграждането на най-малко един обитаем модул, който да бъде прикачен към МКС. Агенцията също така предостави финансиране на три компании за разработването на проекти за космическа станция и други търговски дестинации в околоземната орбита.

Смята се, че тези нови проекти ще работят поне частично преди МКС да бъде извадена от употреба.

6 начина, по които сателити с големината на кутия за обувки променят светаСателитите CubeSat представляват малка, но мощна технология

Частният сектор вече е важна част от космическата програма на САЩ, като частни компании доставят екипажи и товари. Руските космически кораби „Союз“ и „Прогрес“ също се използват.

Според НАСА, агенцията ще спести 1.3 млрд. долара, като предостави на частния сектор дейностите в ниската околоземна орбита, а тези пари могат да бъдат насочени към изследване на дълбокия Космос.

Продължаването на дейността на МКС до 2030 г. обаче изисква подкрепата на международните партньори, сред които и Русия, а финансирането на космическата станция е одобрено от Конгреса на САЩ само до 2024 г.

В интервю за Interfax през декември 2021 г. ръководителят на руската космическа програма Дмитрий Рогозин даде индикации, че страната му е готова да работи с НАСА и след 2024 г.

"Действията са по-силни от думите," заяви той. "Тази година изпратихме нов модул Наука на МКС, който се очаква да продължи работа поне 10 години."

Ръководителят на Роскосмос също така се оплака, че американските санкции срещу Русия се отразяват негативно на руската космическа индустрия, а преди това беше заявявял, че страната му може да сложи край на участието си в МКС, ако санкциите не бъдат вдигнати.

От Русия пък са казвали, че заради умора на материала МКС няма да може да работи след 2030 г. и са предупреждавали, че остарялото оборудване може да доведе до "непоправими" повреди.