Близо 3000 спортисти от 91 държави ще участват на Зимната олимпиада в Пекин, която се открива днес.

Те ще се състезават за един от 109-те златни медала, които се предлагат в седем спорта.

Въпреки че формално състезанията започнаха още в сряда с кърлинга на смесени двойки, церемонията по откриването се провежда в петък. Тя ще даде официалния старт на 24-ите зимни олимпийски игри в историята.

Още преди началото си обаче спортното събитие предизвика противоречия. Протести и дипломатически бойкоти заради предполагаеми нарушения на човешките права белязаха взаимоотношенията между домакините и останалите държави, докато пандемията от COVID-19 продължава да оказва влияние и налага строги мерки за контрол.

Пекин е първият град, който ще домакинства както летните, така и зимните олимпийски игри. През 2008 г. в китайската столица се проведе и лятната олимпиада.

Събитието се провежда в три клъстера. Самият Пекин ще бъде домакин на събитията на закрито - кърлинг, скоростно пързаляне, фигурно пързаляне и хокей на лед, както и на церемониите по откриването и закриването.

Шест случая, в които Олимпиадата е бойкотирана по политически причиниВ 125-годишната история на това събитие има немалко примери за геополитически проблеми, скандали, забрани за участие и бойкоти.

Янцин, разположен на 75 км от Пекин, е домът на пистовите спортове - бобслей, скелетон и алпийските ски, докато планините Джанджиаку, които се намират на 180 км от китайската столица, са домакини на ски спусканията в свободен стил, сноуборд събитията, ски скоковете, биатлона и ски бягането.

Много от съоръженията, използвани по време на лятната олимпиада в Пекин през 2008 г., бяха преустроени, за да могат да се използват за зимните дисциплини.

Изкуствен сняг ще се използва на всички места, въпреки че имаше и естествени снеговалежи в Джанджиаку в седмицата преди игрите. Очаква се да бъдат използвани 222.8 милиона литра вода за производството на изкуствен сняг само в Янцин.

България изпраща общо 16 спортисти на Зимната олимпиада в Пекин.