Когато се раждат децата му Малкълм Лий-Малъри се отказва от страстта си по металните детектори. Сега, децата му, които са на 10 и 13 г., го насърчили да започне да се занимава отново със своето хоби. В първия ден, в който използвал новия си метален детектор, той открива най-старата златна монета в Англия, която датира от 13-и век.

"В деня, в който детекторът пристигнa, излязох на полето. Беше хубав слънчев ден и в рамките на първите 15 минути открих монетата. Знаех, че е златна, но нямах представа колко е важна“, казва Лий-Малъри пред The Guardian.

52-годишният еколог и любител историк изкопал монетата в Девън, югозападна Англия и бил посъветван да я отнесе в музей. След това било установено, че като нея съществуват само осем такива, а последната е открита преди 260 г, пише The Metro.

Монетата, която е направена от северноафриканско злато, е изсечена по времето на Хенри III, който бил крал на Англия в периода 1217-1272 г.

Находката не само носи голяма радост на Лий-Малъри и неговото семейство, но и е продадена на търг за през миналата седмица за рекордните 648 000 паунда с таксите (876 500 долара).

От аукционната къща Spink and Sons казват пред Insider, че това я прави най-скъпата монета, продавана някога във Великобритания. Монетата е била закупена от частен колекционер.

Лий-Малъри ще подели спечелената от продажбата сума със собственика на земята. "Парите ще бъдат използвани за бъдещето на моите деца, които показват същата страст към историята като мен. Всъщност аз дължа това откритие на тях, защото те бяха моето вдъхновение," казва бащата.